Honzovy kynuté buchty zpět

Ingredience:
vlažné mléko250 mldroždí20 gpolohrubá mouka + lžíce na kvásek500 g
cukr + lžíce na kvásek40 gvanilkový cukr1 kssůl špetka
žloutky2 kscitron - kůra, jemně nastrouhaná1/2 ksmáslo, rozpuštěné a lehce zchladlé100 g
máslo, rozpuštěné - na potření buchet před pečením100 gmáslo, rozpuštěné - na potření buchet po upečení20 - 30 g
Povidlová náplň:
švestková povidla400 g
Maková náplň:
mletý mák200 gmléko450 mlcukr krystal80 g
skořice (nemusí být)1/2 lžičky
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh, v kostce nebo ve vaničce1 ksžloutek1 kscukr moučka50 g
citronová kůra (nemusí být)1/2 lžičkylžíce vanilkového pudinku na zahuštění řídkého tvarohu dle potřeby
vlažné mléko 250 ml, droždí 20 g, polohrubá mouka + lžíce na kvásek 500 g, cukr + lžíce na kvásek 40 g, vanilkový cukr 1 ks, sůl špetka, žloutky 2 ks, citron - kůra, jemně nastrouhaná 1/2 ks, máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé 100 g, máslo, rozpuštěné - na potření buchet před pečením 100 g, máslo, rozpuštěné - na potření buchet po upečení 20 - 30 g, švestková povidla 400 g, mletý mák 200 g, mléko 450 ml, cukr krystal 80 g, skořice (nemusí být) 1/2 lžičky, měkký tvaroh, v kostce nebo ve vaničce 1 ks, žloutek 1 ks, cukr moučka 50 g, citronová kůra (nemusí být) 1/2 lžičky, lžíce vanilkového pudinku na zahuštění řídkého tvarohu dle potřeby

Příprava

Když šel Honza do světa, máma mu s sebou nabalila ranec buchet. Vždycky když jsem byla přes noc u babičky, ráno jsem si v posteli mohla číst pohádky a ty o Honzovi, co ve světě štěstí našel, jsem měla nejraději. Babička mi k tomu udělala horký čaj a buchtu nebo chleba se sýrem, on totiž s sebou Honza často nafasoval i pecen chleba a skývu sýra, a já si připadala, že jsem tam v té pohádce vlastně s ním. S mámou jsme buchty párkrát pekly, s tvarohem a rozinkami, s povidly nebo s mákem, ty jsem měla nejradši. Byly dobrý, ale nebylo to úplně ono, plynová trouba pekla dost nerovnoměrně a buchty byly vždycky zespoda přepečený. Pak jsem je dlouho nezkoušela, občas si jednu koupila na farmářských trzích a snila o těch domácích. V prosinci na ně konečně došlo, ale ještě tomu něco chybělo, buchet jsem udělala 24, takže jich sice bylo moc, ale zbytečně malý, a vykoupala je před pečením v sádle, a to mi tam pak v chuti nesedělo, i ta celá kostka droždí v nich byla dost znát. Tak jsem se do nich v pátek pustila znova a konečně to bylo ono, těsto po vykynutí jak peřinka, upečené buchty zlaté, voňavé máslem a velké jako dlaň. Prostě Honzovy buchty. Moje srdcovka. 

Maková náplň

V rendlíku za stálého míchání krátce povaříme mák s mlékem, cukrem a skořicí, směs by měla lehce zhoustnout. Necháme zchladnout.

Tvarohová náplň 

V misce metličkou prošleháme tvaroh, žloutek, cukr a citronovou kůru.

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Do menší mísy nalijeme 50 ml mléka, přidáme lžíci cukru a mouky a rozdrobené droždí, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek (směs nabude na objemu a na povrchu se objeví bublinky). 

Ve velké míse smícháme mouku, cukr krystal i vanilkový cukr, sůl, přidáme žloutky rozšlehané ve zbylých 200 ml mléka, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a lehce lepivé těsto, trvá to min. 5 minut (ručně ještě déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až zdvojnásobí svůj objem - zhruba 1 hodinu.

Tip: Pokud těsto zaděláváte v robotu, může se stát, že i po 5 minutách bude stále hodně lepivé. Vyklopte ho na vál poprášený lžící mouky a ještě důkladně propracujte rukama, uvidíte, že to pomůže. Každopádně to s moukou nepřehánějte, buchty by byly zbytečně tuhé.

Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 12 stejných kousků (o váze cca 70-75 gramů), každý válečkem rozválíme na asi 1 cm vysoké kolečko, doprostřed dáme náplň (a rozhodně jí nešetříme), okraje těsta přehneme doprostřed, jako bychom chtěli povidla svázat do ranečku, a důkladně stiskneme k sobě. Buchty dáváme do pekáče řádně vymazaného máslem, spojem dolů, mezi nimi necháváme asi centimetrové mezery a máslem je potíráme ze všech stran. Případně je zbylým máslem ještě polijeme. Pekáč přikryjeme utěrkou a buchty necháme 20 minut dokynout.

Tip: Někdo si kousky těsta ještě v ruce uválí na kuličku a tu pak teprve rozválí na placičku, není ale potřeba vyvalovat dokonale kulatý tvar - stejně si buchty během pečení dokynou podle toho, jak jsou naskládané v pekáči a kolik mají kolem sebe místa.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Buchty pečeme dozlatova, asi 30 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřeme rozpuštěným máslem (kdo chce, smíchá si ho podle libosti s rumem) a pekáč ještě na chvíli zakryjeme utěrkou nebo alobalem, buchty tak budou pěkně vláčné.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2019-04-05 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI