Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 1 hrnek (250ml) | hladká mouka | 2 hrnky | cukr krupice | 3/4 hrnku |
kypřící prášek do perníku (nebo klasický + lžíce perníkového koření) | 1 ks | kakao holandského typu | 2 vrchovaté lžíce | vejce | 2 ks |
mléko | 2 hrnky | olej | 1 hrnek | ||
Na dokončení: | |||||
pikantní marmeláda (malinová, rybízová, meruňková) | dle chuti | hořká čokoláda s alespoň 50% kakaa | 100 g | máslo (30g) | 1 velká lžíce |
mléko | 1 lžíce |
Perník jsem jako dítě měla moc ráda, ale jako dospělá jsem ho mockrát nepekla. A přitom je to škoda, protože takový perník je velmi rychlý, jednoduchý a v kombinaci s marmeládou a čokoládovou polevou chutná snad každému. V listopadovém Apetitu byl jeden perník v sekci hrnkových receptů a já se ho rozhodla upéct svému ukašlanému dítěti, se kterým jsem doma. A protože se po zveřejnění fotky na instagramu pár lidí ptalo po receptu, máte ho tu.
Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).
Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložíme zmačkaným a znovu narovnaným pečícím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje).
Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, kypřící pršek s kořením, kakao a promícháme. Do směsi přidáme celá vejce, mléko a olej a metličkou promícháme. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme asi 40 minut (pokud do těsta zapíchneme špejli, vyjde ven suchá).
Ještě za tepla potřeme povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Necháme zcela vystydnout.
Čokoládu nalámeme a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Promícháme, zamícháme lžíci mléka a polevou potřeme celý perník. V tuto chvíli můžeme čokoládu posypat i strouhaným kokosem nebo sekanými ořechy. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
Zdroj: Časopis Apetit, listopad 2018
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI