Hrnkový perník zpět

Ingredience:
polohrubá mouka1 hrnek (250ml)hladká mouka2 hrnkycukr krupice3/4 hrnku
kypřící prášek do perníku (nebo klasický + lžíce perníkového koření)1 kskakao holandského typu2 vrchovaté lžícevejce2 ks
mléko2 hrnkyolej1 hrnek
Na dokončení:
pikantní marmeláda (malinová, rybízová, meruňková) dle chutihořká čokoláda s alespoň 50% kakaa100 gmáslo (30g)1 velká lžíce
mléko1 lžíce
polohrubá mouka 1 hrnek (250ml), hladká mouka 2 hrnky, cukr krupice 3/4 hrnku, kypřící prášek do perníku (nebo klasický + lžíce perníkového koření) 1 ks, kakao holandského typu 2 vrchovaté lžíce, vejce 2 ks, mléko 2 hrnky, olej 1 hrnek, pikantní marmeláda (malinová, rybízová, meruňková) dle chuti, hořká čokoláda s alespoň 50% kakaa 100 g, máslo (30g) 1 velká lžíce, mléko 1 lžíce

Příprava

Perník jsem jako dítě měla moc ráda, ale jako dospělá jsem ho mockrát nepekla. A přitom je to škoda, protože takový perník je velmi rychlý, jednoduchý a v kombinaci s marmeládou a čokoládovou polevou chutná snad každému. V listopadovém Apetitu byl jeden perník v sekci  hrnkových receptů a já se ho rozhodla upéct svému ukašlanému dítěti, se kterým jsem doma. A protože se po zveřejnění fotky na instagramu pár lidí ptalo po receptu, máte ho tu.

Troubu zapneme na 190°C (horkovzduch na 170°C).

Plech s rozměrem 30 x 40 cm vyložíme zmačkaným a znovu narovnaným pečícím papírem (po zmačkání se s papírem lépe pracuje).

Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, kypřící pršek s kořením, kakao a promícháme. Do směsi přidáme celá vejce, mléko a olej a metličkou promícháme. Těsto nalijeme do připraveného pekáče a pečeme asi 40 minut (pokud do těsta zapíchneme špejli, vyjde ven suchá).

Ještě za tepla potřeme povrch perníku marmeládou (vyjde to cca na 3 větší lžíce). Necháme zcela vystydnout. 

Čokoládu nalámeme a společně s máslem ji ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Promícháme, zamícháme lžíci mléka a polevou potřeme celý perník. V tuto chvíli můžeme čokoládu posypat i strouhaným kokosem nebo sekanými ořechy. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.

2018-11-20 Dezerty

Poznámka

Zdroj: Časopis Apetit, listopad 2018

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI