Hruškové vdolečky s mandlovým tvarohem zpět

Ingredience:
mouka špaldová celouzrnná/špaldová hladká500 gsůl1,5 lžičkyolej4 lžíce
bezfosfátový prášek do pečiva1/2 balíčkudroždí1/2 kostkymandlové mléko1/4 l
kokosový olej či Ghí na opečení
Povidla:
hrušky2 ksjablko1 kscitrusový pektin Grešík4 lžičky
Mandlový tvaroh:
loupané mandle80 gmandlové mléko80 mltekuté sladidlo dle chuti
kokosový olej2 lžíce
mouka špaldová celouzrnná/špaldová hladká 500 g, sůl 1,5 lžičky, olej 4 lžíce, bezfosfátový prášek do pečiva 1/2 balíčku, droždí 1/2 kostky, mandlové mléko 1/4 l, kokosový olej či Ghí na opečení, hrušky 2 ks, jablko 1 ks, citrusový pektin Grešík 4 lžičky, loupané mandle 80 g, mandlové mléko 80 ml, tekuté sladidlo dle chuti, kokosový olej 2 lžíce

Příprava

Jestli je chvíle z dětství, na kterou nezapomenu, jsou to vdolečky s babiččinými hruškovými povidly, ty byly dokonalé a my se jako děti tlačily k prasknutí. Babička nám je dělávala s hruškovými povidly, tvrdým tvarohem a našlehanými bílky. Ach ty časy. Já si je předělala do naší verze.

V hrnci si ohřejeme rostlinné mléko a přidáme do něj droždí, které v rostlinném mléce rozmícháme. 
Prosejeme mouku, já jsem si namíchala špaldovou mouku T 1050 a špaldovou mouku hladkou celozrnnou (přibližně 350 mouky T1050 a 150 špaldové celozrnné), přidáme sůl, olej, prášek do pečiva, začneme prodělávat těsto a přidáme směs mléka a droždí. Pořádně prohněteme v případě, že se bude lepit, přidáme ještě mouku, ale lepivější zůstane.

Necháme kynout hodinu v chladu. Ideální je nějaké chladné místo, ale v létě mi vykynulo i při pokojové. 
Po vykynutí si pomoučníme vál nebo lépe silikonovou podložku a uválíme placky. Rozehřejeme tuk v pánvi a opečeme. Není třeba velká vrstva tuku, stačí pánev jen lehce potřít.

Během kynutí těsta si připravíme povidla a mandlový tvaroh.

Jablko a hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, nastrouháme, povaříme 5 minut, já neměla potřebu přidávat vodu, ovoce pustilo dostatek šťávy, přidáme citrusový pektin, opět povaříme dle návodu alespoň 5 minut. je dobré se ujistit, že povidla budou dostatečně tuhá, vyzkoušíme na talířku stranou. Následně necháme vychladnout.

Mandlový krém připravíme velmi snadno. Rozmixujeme mandle společně s tekutým sladidlem a rostlinným mlékem, krém nesmí téct, přidáme kokosový olej a dáme vychladit do lednice.
Vychladlé vdolečky ozdobíme hruškovými povidly. Mandlový tvaroh vložíme do zdobícího sáčku a vdolky dozdobíme.
Vdolky je dobré dát před konzumací vychladit případně hned sníst.

Další bezmléčnou alternativou bílé čepice na vdolkách je zachlazené kokosové mléko v plechu, které dáme na 45 minut do mrazáku, vyšleháme a následně dosladíme, zamícháme, necháme před zdobením vychladit.

Pokud patříte mezi milovníky Šmakona a rádi si dopřejete porci bílkovin, přidejte si do těsta 50-100g nastrouhaného přírodního Šmakouna a nechte kynout s ostatními ingrediencemi. Šmakoun vdolečky jsem již připravovala v jiné verzi ZDE.

Přeji příjemné mlsání a návrat do dětských let.

2016-10-27 Dezerty

Poznámka

Použila jsem špaldovou mouku T 1050, lze ji použít jen samostatně, nebo klasickou hladkou mouku. Mandlového tvarohu vyjde na 8 vdolečků, záleží jak si dopřejete, my jsme si z tohoto těsta dělali rovněž langoše. Hrušková povidla mi ještě zbyla, přibližně 150g

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI