Hruškový koláč s mandlemi zpět

Ingredience:
polohrubá rýžová mouka1/2 hrnku (100g)pudrová hladká rýžová mouka1/2 hrnku (80g)hladká čiroková mouka1/2 hrnku (75g)
hladká pohanková mouka1/2 hrnku (75g)prášek na pečení bez lepku2 lžičkydrcené mandle + celé mandle na ozdobení70 g
mletá skořice1 lžičkakokosový cukr80 gkokosový olej (roztopený ve vodní lázni)1/2 hrnku
kokosové mléko1 a 1/2 hrnkulněné vejce (3 lžíce lněné mouky/mletého lněného semínka a 1/2 hrnku vody)3 kshrušky nakrájené na menší kousky2 ks
sušené švestky - částečně rehydratované švestky6 ks
Volitelné na ozdobu:
hořká čokoláda, raw čokoláda, kokosový sirup dle chuti
polohrubá rýžová mouka 1/2 hrnku (100g), pudrová hladká rýžová mouka 1/2 hrnku (80g), hladká čiroková mouka 1/2 hrnku (75g), hladká pohanková mouka 1/2 hrnku (75g), prášek na pečení bez lepku 2 lžičky, drcené mandle + celé mandle na ozdobení 70 g, mletá skořice 1 lžička, kokosový cukr 80 g, kokosový olej (roztopený ve vodní lázni) 1/2 hrnku, kokosové mléko 1 a 1/2 hrnku, lněné vejce (3 lžíce lněné mouky/mletého lněného semínka a 1/2 hrnku vody) 3 ks, hrušky nakrájené na menší kousky 2 ks, sušené švestky - částečně rehydratované švestky 6 ks, hořká čokoláda, raw čokoláda, kokosový sirup dle chuti

Příprava

Receptů je na blogu sice už spoustu, ale kdo by nemiloval podzimní koláč plný vláčné hrušky a mandlí? Myslím, že pečení bez lepku není velká věda, jakmile si člověk zvykne na různé mouky a jak je kombinovat, ale takové pečení bez lepku, mléka a vajec už může snahu trochu komplikovat. Přestože kvalitní vejce a trošinku mléčného už obvykle toleruji, pečení bez vajec a mléka zůstává stále na mém seznamu, abych tak trochu trénovala. Když totiž chce člověk potěšit nebo upéct pro větší množství lidí, zjistí velmi rychle, že se mu tam sejde alespoň jeden alergik na lepek, na mléčné, jiný na vejce a tuhle někdo s laktózovou intolerancí.

Nějak tak žijeme ve světě, kde se potravinové alergie a intolerance stávají "běžnými", což je neuvěřitelně smutné. Normální je totiž tolerovat všechny potraviny. Ale když už to jednou přijde, chcete i lidem s intolerancemi udělat radost a nakrmit je. A pokud hledáte opravdu vláčný koláč, nacpěte jej ovocem zevnitř a máte jej mít. Použitím nějaké náhrady jako lněného nebo chia vejce vám může pomoci vše podržet pohromadě a servírovat pak třeba ozdobené trochou čokolády nebo sirupu, aby dostal obyčejný koláč nádech slavnostního dortíku. Ale ruku na srdce, potřeba to vůbec není a vy si jej můžete vychutnat jen tak.

Samozřejmě je dobré přemýšlet i nad tím, že nikdy není potřeba sníst celý koláč naráz a že tím, že sníme jen kousek, tak tím se podělí i jednotlivé složky v koláči. Ono nejlepší je vždy se podělit s ostatními, protože sdílená radost je ta nejlepší. A přestože většina histaminiků toleruje upečené i po delší době (pokud jsou použity vhodné suroviny a dobře skladované), je vždy lepší si připravit koláč třeba jen z poloviny nebo třetiny, pokud na něj budete sami.

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu (20 - 22 cm) vyložíme papírem na pečení.

Smícháme si mouky dohromady se skořicí, práškem na pečení a nasekanými mandlemi. Zvlášť smícháme kokosový olej, kokosové mléko a lněné vejce. Vmícháme suchou směs a na drobno nakrájené hrušky a švestky. Posypeme zbylými mandlemi. Pečeme 45 - 50 minut podle velikosti formy. Necháme vychladnout a servírujeme. Dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-11-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI