Italské taštičky s náplní z ricotty - Italian Sfogliatelle Ricci zpět

Ricottovo-krupicová náplň:
mléko1 hrneček (250 ml)cukr krystal1/2 hrnečkujemná krupice2/3 hrnečku
ricotta375 gvaječný žloutek2 ksvanilkové aroma (já vynechala)2 lžičky
mletá skořice (já vynechala)1/4 lžičkykandovaná pomerančová kůra (použila jsem místo ní kandované třešně)60 gstrouhaná kůra z citronu1 ks
místo vanilky a skořice jsem krém ochutila cca 4 lžícemi Amaretta, můžete přidat oříšky, čokoládové kousky, rum...4 lžíce
Těsto:
hladká mouka3 hrnečky (420 g)sůl1 lžičkateplá voda (cca 38°C)3/4 hrnečku (180 ml)
sádlo (nebo ztužený tuk)115 gmáslo (pokojové teploty)115 g
mléko 1 hrneček (250 ml), cukr krystal 1/2 hrnečku, jemná krupice 2/3 hrnečku, ricotta 375 g, vaječný žloutek 2 ks, vanilkové aroma (já vynechala) 2 lžičky, mletá skořice (já vynechala) 1/4 lžičky, kandovaná pomerančová kůra (použila jsem místo ní kandované třešně) 60 g, strouhaná kůra z citronu 1 ks, místo vanilky a skořice jsem krém ochutila cca 4 lžícemi Amaretta, můžete přidat oříšky, čokoládové kousky, rum... 4 lžíce, hladká mouka 3 hrnečky (420 g), sůl 1 lžička, teplá voda (cca 38°C) 3/4 hrnečku (180 ml), sádlo (nebo ztužený tuk) 115 g, máslo (pokojové teploty) 115 g

Příprava

Listopadová výzva odvážných pekařů pro mě byla opravdu velkou výzvou! Když jsem poprvé četla neskutečně dlouhý recept a postup, vůbec se mi do toho pečení nechtělo. Ale věděla jsem, že když to zvládnu upéct a podaří se to, budu mít neskutečnou radost, takže jsem se to pečení nakonec pustila. 

Výzvu připravila Sandie, která píše blog Crumbs of Love. Nabídla nám italské recepty - Stogliatelle Ricci, Stogliatelle Frolle a jejich americkou verzi - American Lobster tail. Já jsem si vybrala pro mě tu největší výzvu - Stogliatelle Ricci. Pro výrobu těchto italských křupavých taštiček je potřeba strojek na výrobu těstovin - a ten já doma nemám. Riskla jsem to a zkusila těsto vyválet v ruce. Jde to ztuha, je to hodně namáhavé a trvá to dlouho, ale jde to, stačí vydržet! Jak to těsto správně vyválet do tenké placky jen s pomocí obyčejného válečku mi ukázala máma - má hodně zkušeností s válením těsta na domácí nudle. 

Stogliatelle Ricci jsou taštičky z křupavého vrstveného těsta. Originální Stogliatelle Ricci se plní krém z ricotty a kandovaného pomeranče. Já kandovaný pomeranč nemám ráda, taštičky jsem naplnila kandovanými třešněmi a krém ochutila Amarettem. Podávají se horké, přímo vytažené z trouby, ale lze je jíst i studené.

Sfogliatelle Ricci
Uvedené množství jak na krém, tak i na těsto má být na 14-18 taštiček. K přípravě těsta je potřeba lis na těstoviny, ten nemám a těsto jsem válela ručně - těsto jsem měla o něco silnější, než by mělo být a taštiček z něj bylo 10. Stačila by poloviční dávka náplně, já jsem zbytek jsem použila na linecký koláč.

Ricottovo-krupicová náplň: 
V kastrolu smícháme mléko a cukr, přivedeme k varu a poté teplotu snížíme a pomalu přisypeme krupici, rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Vaříme cca 2 minuty dokud nebude krupice hustá a hladká. Přendáme na talíř a necháme vychladnout. Studenou uvařenou krupici dáme do mísy, přidáme ricottu, žloutky a amaretto. Vyšleháme do hladkého krému a poté přimícháme nakrájené kandované třešně a citronovou kůru. Krém můžete v krabičce v lednici skladovat až tři dny. 

Těsto:
Ve velké míse smícháme mouku a sůl a přilijeme vodu. Smícháme na drobenku a postupně z ní vypracujeme těsto - směs je hodně suchá a drobí se, ale chce to vytrvat. Když je těsto spojené, dáme ho na stůl a vypracujeme jej dohladka. Těsto vyválejte na 10mm silnou placku, pak ho přehněte a znovu vyválejte. Tak to opakujte, dokud těsto nebude velmi hladké. Až docílíte požadovaného výsledku, zabalte těsto do igelitu a dejte chladit do lednice na minimálně dvě hodiny nebo přes  noc. 

Vyšlehejte máslo se sádlem do nadýchané hmoty. 

Těsto vyndejte z lednice a rozdělte jej na čtyři stejné díly. Z každého dílu vyválíme co nejtenčí placku o šířce 10 cm. Pokud máte, můžete na vyválení použít stroj na výrobu těstovin - na postup se můžete podívat třeba tady (video je sice v italštině, ale postup z toho poznat jde:)

Položte na stůl jednu placku a štědře jí potřete máslovou směsí. Chytněte krátkou stranu těsta a opatrně ho roztáhněte do strany - získáte tak širší placku. Od kratší strany těsto srolujte do těsného válečku. Nesrolujte ho úplně do konce, nechte konec volný a překryjte ho další plackou, pomazejte jí máslovou směsí, roztáhněte, zatočte a postup opakujte u všech zbývajících placek, dokud nemáte jeden velký váleček. Celý váleček pořádně pomažte máslovou směsí a opatrně ho natahujte a mačkejte do délky. Odstraní se tak vzduchové bubliny a váleček bude více těsný. Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte přes noc, nebo na minimálně dvě hodiny do ledničky. V tomto stavu můžete těsto také zmrazit a to na maximálně 3 měsíce. Před použitím ho nechte přes noc rozmrazit v ledničce.

Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložíme pečícím papírem.

Těsto nakrájejte na 1,5cm silné plátky. Každý plátek veprostřed promáčkneme dlaní a poté zploštíme i okraje do tvaru mušle, jako na obrázku. Vezměte těsto do ruky, doprostřed vložte palce a pomocí ukazováčků vytvarujte těsto do kuželovitého tvaru. V původním receptu se píše, že těsto je na 14-18 ks taštiček, já jich měla deset.

Do každé taštičky dáme krém a trochu ji uzavřeme. Nemusíme jí  zavírat úplně, krém je hutný a nevyteče. 

Naskládáme na plech a každou taštičku jemně potřeme máslovou směsí (teď při překladu koukám, že na tento krok jsem zapomněla). 

Pečeme v předehřáté troubě do zlatohněda po dobu 20-25 minut.

Po upečení posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Je možné je jíst i studené, nebo je po vychladnutí můžete dát ohřát do trouby - na pět minut při 180°C.


2013-12-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
14
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI