Jablečná galetka / jablečný rustikální koláč zpět

Těsto:
máslo100 ghladká mouka200 gcukr krupice50 g
vejce (střední až větší)1 kssůl špetka
Náplň:
střední jablka (část mohou tvořit hrušky)7 kscukr krupice (nebo třtinový)40 gskořice1 vrchovatá lžička
perníkové koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru)1/2 lžičkyhladká mouka1 lžícerozinky nebo brusinky, případně nahrubo nasekané ořechy hrst
máslo na slabé plátky20 g
máslo 100 g, hladká mouka 200 g, cukr krupice 50 g, vejce (střední až větší) 1 ks, sůl špetka, střední jablka (část mohou tvořit hrušky) 7 ks, cukr krupice (nebo třtinový) 40 g, skořice 1 vrchovatá lžička, perníkové koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru) 1/2 lžičky, hladká mouka 1 lžíce, rozinky nebo brusinky, případně nahrubo nasekané ořechy hrst, máslo na slabé plátky 20 g

Příprava

Tenhle koláč vznikl opět jako znouzectnost - doma nic moc nebylo, jen jablka, v lednici máslo a já měla chuť na něco dobrého a hlavně rychlého. Tak jsem zkusila zkombinovat těsto na mé oblíbené galetky a nacpat dovnitř jablka tak, jak je mám nejraději. A samozřejmě zmizel rychlostí blesku.

Tenhle koláč na fotce je třetí pokus (tu náplň jsem maličko vypilovala k ještě lepšímu) a v mezičase jsem zkoušela i všeobecně oblíbený karamelový tarte tatin (obrácený jablečný koláč) a věřte, že galetky měly u nás doma o dost větší úspěch. Ale možná je to tím, že tarte tatin prostě neumím a nebo jsou děti po mně a jablka nejraději se skořicí.

Těsto

Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. V robotu pomocí pulsního nástavce nebo třecí metlou rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžících studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Pokud nevlastníte robota, těsto lze zpracovat stejně jako linecké těsto - na vál dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčko, na okraj nakrájíme na kousky máslo, přidáme cukr a sůl a pomalu od středu směrem ven zapracováváme vajíčko a tuk do mouky, dokud nemáme hezké, kompaktní těsto bez hrudek.  

Náplň

Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.

Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).

Připravíme si dva plechy na pečení a na ně dva pečící papíry - na obdélníkovou galetku, která je vidět na fotkách, je ideální si ustřihnout každý papír tak, aby asi ze 2/3 na šířku zakrýval velký plech. Pokud máte pečící papír prodávaný po jednotlivých připravených arších, tak stačí tento arch rozstřihnout napůl a vyjde to akorát.

Vyndáme těsto z lednice a každou část rozválíme do obdélníku na jeden z připravených papírů. Placka by měla být asi 3 mm vysoká. Papír s těstem přeneseme na plech (po naplnění jablky by šel už špatně přenášet)

Každý obdélník těsta  posypeme půlkou rozinek / brusinek / ořechů.

Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dva připravené koláče  a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň  a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla.

Vložíme do trouby a pečeme 25 minut do zlaté barvy.

Po upečení můžeme konzumovat skoro hned, jakmile koláč maličko zchladne (ale horký se špatně porcuje a dost láme). Úžasný je samotný a nebo se lžičkou zakysané smetany.  A výtečný je samozřejmě i druhý den.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-10-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI