Těsto: | |||||
máslo | 100 g | hladká mouka | 200 g | cukr krupice | 50 g |
vejce (střední až větší) | 1 ks | sůl | špetka | ||
Náplň: | |||||
střední jablka (část mohou tvořit hrušky) | 7 ks | cukr krupice (nebo třtinový) | 40 g | skořice | 1 vrchovatá lžička |
perníkové koření (nebo trochu mletého hřebíčku a zázvoru) | 1/2 lžičky | hladká mouka | 1 lžíce | rozinky nebo brusinky, případně nahrubo nasekané ořechy | hrst |
máslo na slabé plátky | 20 g |
Tenhle koláč vznikl opět jako znouzectnost - doma nic moc nebylo, jen jablka, v lednici máslo a já měla chuť na něco dobrého a hlavně rychlého. Tak jsem zkusila zkombinovat těsto na mé oblíbené galetky a nacpat dovnitř jablka tak, jak je mám nejraději. A samozřejmě zmizel rychlostí blesku.
Tenhle koláč na fotce je třetí pokus (tu náplň jsem maličko vypilovala k ještě lepšímu) a v mezičase jsem zkoušela i všeobecně oblíbený karamelový tarte tatin (obrácený jablečný koláč) a věřte, že galetky měly u nás doma o dost větší úspěch. Ale možná je to tím, že tarte tatin prostě neumím a nebo jsou děti po mně a jablka nejraději se skořicí.
Těsto
Do mísy vložíme povolené máslo a zasypeme ho moukou, cukrem a špetkou soli. V robotu pomocí pulsního nástavce nebo třecí metlou rozmixujeme na drobenku. Pak přidáme celé vejce a vypracujeme kompaktní těsto. Pokud je vajíčko menší a těsto má stále drobenkovou konzistenci, přidáváme po lžících studenou vodu a necháme ji zapracovat, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Těsto rozdělíme napůl a každou část vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.
Pokud nevlastníte robota, těsto lze zpracovat stejně jako linecké těsto - na vál dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do důlku vyklepneme vajíčko, na okraj nakrájíme na kousky máslo, přidáme cukr a sůl a pomalu od středu směrem ven zapracováváme vajíčko a tuk do mouky, dokud nemáme hezké, kompaktní těsto bez hrudek.
Náplň
Jablka / hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na slabé plátky (cca 0,5 cm silné). Do misky vložíme cukr, skořici, perníkové koření, mouku a cukr a promícháme. Přidáme veškeré ovoce a promícháme s kořeněnou směsí tak, aby všechno ovoce bylo obalené.
Troubu zapneme a nastavíme na 200°C (horkovzduch na 180°C).
Připravíme si dva plechy na pečení a na ně dva pečící papíry - na obdélníkovou galetku, která je vidět na fotkách, je ideální si ustřihnout každý papír tak, aby asi ze 2/3 na šířku zakrýval velký plech. Pokud máte pečící papír prodávaný po jednotlivých připravených arších, tak stačí tento arch rozstřihnout napůl a vyjde to akorát.
Vyndáme těsto z lednice a každou část rozválíme do obdélníku na jeden z připravených papírů. Placka by měla být asi 3 mm vysoká. Papír s těstem přeneseme na plech (po naplnění jablky by šel už špatně přenášet)
Každý obdélník těsta posypeme půlkou rozinek / brusinek / ořechů.
Připravenou náplň z ovoce (jablek + hrušek) rovnoměrně rozdělíme mezi dva připravené koláče a navrstvíme je tak, aby ze všech stran zbývalo asi 3 cm těsta. Toto těsto přehneme přes náplň a dlaní ještě lehce zamáčkneme, aby se koláč nikde nerozevřel. Na oba koláče (na náplň) poklademe slabé plátky másla.
Vložíme do trouby a pečeme 25 minut do zlaté barvy.
Po upečení můžeme konzumovat skoro hned, jakmile koláč maličko zchladne (ale horký se špatně porcuje a dost láme). Úžasný je samotný a nebo se lžičkou zakysané smetany. A výtečný je samozřejmě i druhý den.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI