Těsto: | |||||
hladká mouka | 400 g | prášek do pečiva | 1 balíček | mléko | 7 lžic |
vejce | 1 ks | máslo | 1 kostka | ||
Náplň: | |||||
jablka | 1 kg | vanilkový pudink | 2 balíčky | vanilkový cukr | 1 balíček |
cukr krystal | dle chuti |
Letní jablka jsem vždycky měla ráda. Dneska v noci jsem nemohla spát a jak jsem se byla projít a napít, z kuchyně to vonělo trochu nakysle a já si vzpomněla, odkud tu vůni znám. Jezdívaly jsme jako děti na prázdniny k dědovi do Polabí.
Na zahradě měl takový malý altánek a nad tím altánem stála křivá jabloň plná letňáčů. Přezrálá a nahnilá jablka padala ze stromu a vždycky to tak žuchlo, že zároveň s tím žuchnutím bylo slyšet, jak nervózně přešlápli koně, co se pásli hned za plotem a někdy i zadupali králíci v králíkárně. Když měli ti koně štěstí, jablíčko spadlo za plot k nim. Pak ho chroupali a od pysků jim odletovala šťáva z těch jablek a úplně bylo slyšet, jak jsou dobrá. Za altánem jsme mívali postavený stan a v noci nám to na něj žuchalo. Když člověk takhle čerstvě spadlé jablko sebral, bylo horké od slunce, pod prsty se lehko promáčklo a v puse se úplně rozpadalo. Všude kolem byla spousta vos, takže člověk nemohl kolem stromu chodit bos. A všude cvrkali cvrčci jako o život a tráva tam měla takové tvrdé stvoly a sluníčko hřálo a za plotem bylo občas slyšet křupání kamínků, to když někdo procházel kolem. A vonělo to tam zralým obilím, suchou trávou a taky přesně tak nakysle, jako teď u nás v kuchyni.
Suroviny na těsto dáme do mísy a rukou vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Necháme ho odležet a připravíme si náplň.
Jablka vykrájíme (případně oloupeme) a nastrouháme na jemno. Přidáme neuvařený pudinkový prášek, vanilkový cukr a dosladíme dle chuti. Důkladně promícháme.
Těsto rozdělíme na dvě části. Jednu z nich rovnoměrně rozválíme nebo natlačíme na dno plechu. Na těsto rozhrneme jablečnou náplň.
Ze druhé části těsta rozválíme placku o velikosti plechu a celou buchtu jí zakryjeme. Placku válíme na pečícím papíru a na plech ji pouze překlopíme, aby se při přesunu nepotrhala.
Buchtu pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně půl hodiny, nebo dokud okraje jablek a těsto nezezlátnou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI