Jablečný chlebíček / chlebíček z jablečného pyré zpět

Ingredience:
olej65 ml (1/4 hrnku)jablečné pyré280 g (1 hrnek)zakysaná smetana nebo řecký jogurt100 g (1/3 hrnku)
vejce1 kscukr krupice100 g (1/2 hrnku)špaldová mouka (nebo klasická hladká)120 g (1 hrnek)
rozmixované ovesné vločky60 g (1/2 hrnku)sůl1/4 lžičkymletá skořice1 lžička
mletý hřebíček1/2 lžičkymuškátový oříšek špetkajedlá soda1 lžička
kypřící prášek1/2 lžičkyrozinky (není nutné) hrst
olej 65 ml (1/4 hrnku), jablečné pyré 280 g (1 hrnek), zakysaná smetana nebo řecký jogurt 100 g (1/3 hrnku), vejce 1 ks, cukr krupice 100 g (1/2 hrnku), špaldová mouka (nebo klasická hladká) 120 g (1 hrnek), rozmixované ovesné vločky 60 g (1/2 hrnku), sůl 1/4 lžičky, mletá skořice 1 lžička, mletý hřebíček 1/2 lžičky, muškátový oříšek špetka, jedlá soda 1 lžička, kypřící prášek 1/2 lžičky, rozinky (není nutné) hrst

Příprava

Když jsem viděla únorový Apetit, hned mě zaujaly recepty s jablečným pyré (a nejen proto, že letos máme jablek habakuk a už nevím, co s nimi, navíc jablečné máslo z pomalého hrnce je skvělá věc, ale udělala jsem ho fakt hodně, tak není na škodu ho spotřebovat naráz trochu větší množství, no ne? A tak jsem vybrala recept na jablečný chlebíček a prvně ho upekla jako menší bábovku a podruhé  už jako chlebíček. A abych se přiznala, tak je to fakt dobrota. Lehce kořeněný, báječně nadýchaný a přesto velmi vláčný. Nedovedu si představit, že by někomu nechutnal.

Recept je původně psán jako hrnkový a vy víte, jak moc to nemám ráda, takže jsem ho nejen pro sebe hezky převážila a přepsala i do gramážové podoby. A pokud nemáte jablečné máslo, nesmutněte, použít se dá dětská přesnídávka (a ta se dá koupit v každém obchodě s potravinami) a nebo si uvařte jablečné pyré podle návodu na začátku receptu. 

Jako jablečné pyré lze použít buď jablečné máslo z pomalého hrnce, nebo jablečnou přesnídávku pro děti (do ní je lepší přidat cca lžící cukru) případně si uvařit pyré z jablek: Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky, posypeme trochou cukru, podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Pak jablka rozmixujeme a necháme vychladnout. 

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Formu na menší biskupský chlebíček postříkáme vodou a vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Můžeme použít i menší bábovkovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. 

V jedné míse smícháme olej, jablečné pyré, smetanu, vejce a cukr.

Do druhé mísy dáme mouku, ovesné vločky (ty je nutno předem rozmixovat na mouku), sůl, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, jedlou sodu a prášek do pečiva a promícháme.

Suchou směs nasypeme na tekutou a pečlivě promícháme. V tuto chvíli zamícháme i rozinky. Těsto vylijeme do formy a vložíme do rozpálené trouby na 35 - 45 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - pokud vyjde suchá, je chlebíček hotov.

Formu vytáhneme z trouby a necháme asi 30 minut chladit jen tak. Pak chlebíček opatrně vyjmeme z formy a necháme ho zcela zchladnout na mřížce. 

Konzumujeme vychladlý, uchováváme v neprodyšné krabičce, aby neokoral. Vydrží několik dní krásně vláčný.

2018-04-10 Dezerty

Poznámka

Zdroj: časopis Apetit, únor 2018

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI