Těsto: | |||||
máslo | 190 g | žloutky | 2 ks | cukr moučka | 90 g |
polohrubá mouka | 290 g | sůl | špetka | ||
Náplň: | |||||
jablka | 800 g | máslo | 1 lžíce | skořice | 3/4 lžičky |
cukr krupice | 1/2 hrnku | vanilkový cukr | 1 ks | citronová šťáva | 2 lžíce |
kukuřičná mouka nebo škrob | 2 lžičky | vejce | na potření | moučkový cukr | na posypání |
U nás musíme mít pořád něco pečeného. A asi nejvíce frčí jablka. Takže jeden luxusní jablečný koláč, o který si píšete. Vendulka bude mít dnes radost, protože na něj měla chuť už dlouho, ale maminka neměla kdy, tak dnes to vyšlo.
Nejdříve si z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto a necháme ho 2 hodiny odpočinout v lednici.
Zatímco těsto odpočívá, oloupeme si jablka a pokrájíme je. Do hrnce si dáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme lžíci másla, pokrájená jablka, skořici, vanilkový cukr, lehce zakápneme vodou a podusíme. Do hrnečku dáme citronovou šťávu, přidáme 2 lžíce vody a promícháme s kukuřičným škrobem. Přidáme do hrnce k jablečné směsi, promícháme a necháme vychladnout.
Z těsta si vyválíme dvě kulaté placky. Jednu položíme na dno formy, na ni poklademe jablečnou náplň a přikryjeme druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízneme a z odkrojků vytvarujeme například lístečky, motýlky nebo kytičky, které přilepíme k povrchu rozšlehaným vejcem, kterým také potřeme celý povrch koláče. Těsto nezapomeneme naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečeme při 180°C asi 40 minut. Koláč můžeme podávat teplý i vychlazený a posypaný moučkovým cukrem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI