Jablečný koláč s jablky s nádechem pomeranče a perníkového koření zpět

Korpus:
dýně Hokaido nastrouhaná najemno60 gpanela či jiné sladidlo80 gpomeranč, kůra z něj + šťáva z poloviny1 ks
perníkové koření1 lžičkavanilka špetkašpaldová mouka jemně mletá + na podsypání250 g
Ghí, Alsan bio či máslo60 gprášek do pečiva bez fosfátů1 ksolej na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Náplň:
pomeranč - šťáva z něj1/2 ksjablka (hrušky či švestky)8 ksskořice1 lžička
panela či jiné sladidlo1 lžícevoda trošku
dýně Hokaido nastrouhaná najemno 60 g, panela či jiné sladidlo 80 g, pomeranč, kůra z něj + šťáva z poloviny 1 ks, perníkové koření 1 lžička, vanilka špetka, špaldová mouka jemně mletá + na podsypání 250 g, Ghí, Alsan bio či máslo 60 g, prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks, olej na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání plechu, pomeranč - šťáva z něj 1/2 ks, jablka (hrušky či švestky) 8 ks, skořice 1 lžička, panela či jiné sladidlo 1 lžíce, voda trošku

Příprava

Jablíčka, dýně, skořice, perníkové koření, pomeranče, prostě to jsou vůně podzimu. Všechny tyto ingredience jsou nyní aktuální a já měla vše při ruce. Dýně je nyní u nás hlavní ingrediencí a navíc je skvělá, jelikož dokáže nahradit skvěle vajíčka.

Tento korpus je nádherně voňavý a hodí se nejen pro jablka, ale i hrušky, švestky... Díky snoubení chutí a propojení s panelou má navíc lehce karamelový nádech. Doma se po něm jen zaprášilo, je naprosto luxusní.

Příprava je velmi snadná a my ji zvládly společně s mojí dcerkou Gábinkou v nosítku, která dnes neměla úplně svůj den. Každopádně tento koláč nám rychle spravil náladu a náš malý, tak ten mi ozobával z koláče jablka, až jsem jej musela odehnat. Zbořil pěkný kousek s odezvou: "Maminko, schovej mi prosím na zítra.".

Takže jej určitě vyzkoušejte a já budu ráda, když mi napíšete, zda vám chutnal.

Hokaido či jinou dýni oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme kůru a šťávu z pomeranče, sladidlo, tuk, perníkové koření, vanilku, pokud máme, pokud ne, lze vynechat. Přidáme špaldovou mouku a prášek do pečiva. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které ideálně dáme do lednice. Já s ním potřebovala dělat hned, takže jsem ještě pár hrstí mouky přidala, aby se mi těsto nelepilo. 

Připravené těsto jsem v dlaních roztáhla na placku, vložila do tukem vytřené a moukou vysypané formy, s pomocí dlaně roztáhla do stran a vytvarovala okraj pro náplň.

A nyní se již jen pustíme do náplně. Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme trošku vody (cca 3 lžíce), skořici, panelu a krátce vše prohřejeme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus, který ještě před naplněním sem tam propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. 

Pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Po upečení koláč necháme důkladně vychladnout. Před vyndáním z formy odkrojíme kolem dokola, aby se koláč neroztrhl při povolení formy.

2018-10-09 Dezerty

Poznámka

Určitě půjde obměna mouky za pohankovou, jen se tam pere pomeranč s výraznější chutí pohankové mouky. Určitě ale nevolte celozrnnou, takže tam bych volila namíchat s rýžovou polohrubou s vyšší převahou rýžové mouky, postačí o 40g méně, nebo přímo bezlepkovou červenou směs od DovesFarm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI