Korpus: | |||||
dýně Hokaido nastrouhaná najemno | 60 g | panela či jiné sladidlo | 80 g | pomeranč, kůra z něj + šťáva z poloviny | 1 ks |
perníkové koření | 1 lžička | vanilka | špetka | špaldová mouka jemně mletá + na podsypání | 250 g |
Ghí, Alsan bio či máslo | 60 g | prášek do pečiva bez fosfátů | 1 ks | olej | na vymazání plechu |
hrubá mouka | na vysypání plechu | ||||
Náplň: | |||||
pomeranč - šťáva z něj | 1/2 ks | jablka (hrušky či švestky) | 8 ks | skořice | 1 lžička |
panela či jiné sladidlo | 1 lžíce | voda | trošku |
Jablíčka, dýně, skořice, perníkové koření, pomeranče, prostě to jsou vůně podzimu. Všechny tyto ingredience jsou nyní aktuální a já měla vše při ruce. Dýně je nyní u nás hlavní ingrediencí a navíc je skvělá, jelikož dokáže nahradit skvěle vajíčka.
Tento korpus je nádherně voňavý a hodí se nejen pro jablka, ale i hrušky, švestky... Díky snoubení chutí a propojení s panelou má navíc lehce karamelový nádech. Doma se po něm jen zaprášilo, je naprosto luxusní.
Příprava je velmi snadná a my ji zvládly společně s mojí dcerkou Gábinkou v nosítku, která dnes neměla úplně svůj den. Každopádně tento koláč nám rychle spravil náladu a náš malý, tak ten mi ozobával z koláče jablka, až jsem jej musela odehnat. Zbořil pěkný kousek s odezvou: "Maminko, schovej mi prosím na zítra.".
Takže jej určitě vyzkoušejte a já budu ráda, když mi napíšete, zda vám chutnal.
Hokaido či jinou dýni oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme kůru a šťávu z pomeranče, sladidlo, tuk, perníkové koření, vanilku, pokud máme, pokud ne, lze vynechat. Přidáme špaldovou mouku a prášek do pečiva. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které ideálně dáme do lednice. Já s ním potřebovala dělat hned, takže jsem ještě pár hrstí mouky přidala, aby se mi těsto nelepilo.
Připravené těsto jsem v dlaních roztáhla na placku, vložila do tukem vytřené a moukou vysypané formy, s pomocí dlaně roztáhla do stran a vytvarovala okraj pro náplň.
A nyní se již jen pustíme do náplně. Oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců, pokrájíme, vložíme do hrnce, přidáme trošku vody (cca 3 lžíce), skořici, panelu a krátce vše prohřejeme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus, který ještě před naplněním sem tam propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára.
Pečeme na 180°C přibližně 45 minut. Po upečení koláč necháme důkladně vychladnout. Před vyndáním z formy odkrojíme kolem dokola, aby se koláč neroztrhl při povolení formy.
Určitě půjde obměna mouky za pohankovou, jen se tam pere pomeranč s výraznější chutí pohankové mouky. Určitě ale nevolte celozrnnou, takže tam bych volila namíchat s rýžovou polohrubou s vyšší převahou rýžové mouky, postačí o 40g méně, nebo přímo bezlepkovou červenou směs od DovesFarm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI