Těsto: | |||||
polohrubá mouka | 2 hrnky (350g) | cukr | 1/2 hrnku (120g) | sůl | špetka |
kypřící prášek | 1 ks | vejce | 1 ks | kefír nebo podmáslí | 1 hrnek (250ml) |
rozpuštěné máslo | 3 lžíce (40g) | citron - nastrouhaná kůra | 1 ks | vanilkový extrakt | 1 lžička |
Tvarohová náplň: | |||||
tučný tvaroh | 500 g | bílý jogurt | 500 g | cukr | 6 vrchovatých lžic (130g) |
vejce | 1 ks | brusinky nebo rozinky | 85 g | ||
Jablečná náplň: | |||||
velká jablka | 4 ks | citron - šťáva z něj | 1 ks | cukr | 2 lžíce (50g) |
skořice | 1 vrchovatá lžička |
Tenhle koláč ležel na blogu už dlouho skoro zapomenutý, ale protože jsem věděla, že je dobrý, rozhodla jsem se ho po delší době znovu upéct a přefotit. Je výborný do podzimních plískanic, ale i teď do mrazů, kdy ze zásob jablek občas taháte kousky, které nikdo nechce jíst jen tak syrové. A pokud jste jako já, a neradi vyhazujete byť ošklivé, ale nezkažené jídlo, můžete strupatá nebo moučná jablka upotřebit do téhle dobroty.
Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.
Těsto
Cukr, vejce a kefír metličkou rozmícháme. Přidáme rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme do těsta a spojíme. Vznikne těsto hustější konzistence (je hustější než klasické lité těsto).
Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčíme vodou a rozprostřeme na něj pečící papír. Těsto na papír rozetřeme gumovou stěrkou.
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Tvarohová náplň
Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smícháme a nakonec přimícháme brusinky (rozinky). Náplň rozetřeme na připravené těsto.
Jablečná náplň
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme. Ochucená jablka rozprostřeme po celé ploše koláče.
Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50 - 65 minut.
Před servírováním necháme koláč zcela vychladnout.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Zdroj: Inspirováno receptem na jablečný koláč od Kuchařky ze Svatojánu
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI