Jablečný koláč s tvarohem zpět

Těsto:
polohrubá mouka2 hrnky (350g)cukr1/2 hrnku (120g)sůl špetka
kypřící prášek1 ksvejce1 kskefír nebo podmáslí1 hrnek (250ml)
rozpuštěné máslo3 lžíce (40g)citron - nastrouhaná kůra1 ksvanilkový extrakt1 lžička
Tvarohová náplň:
tučný tvaroh500 gbílý jogurt500 gcukr6 vrchovatých lžic (130g)
vejce1 ksbrusinky nebo rozinky85 g
Jablečná náplň:
velká jablka4 kscitron - šťáva z něj1 kscukr2 lžíce (50g)
skořice1 vrchovatá lžička
polohrubá mouka 2 hrnky (350g), cukr 1/2 hrnku (120g), sůl špetka, kypřící prášek 1 ks, vejce 1 ks, kefír nebo podmáslí 1 hrnek (250ml), rozpuštěné máslo 3 lžíce (40g), citron - nastrouhaná kůra 1 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, tučný tvaroh 500 g, bílý jogurt 500 g, cukr 6 vrchovatých lžic (130g), vejce 1 ks, brusinky nebo rozinky 85 g, velká jablka 4 ks, citron - šťáva z něj 1 ks, cukr 2 lžíce (50g), skořice 1 vrchovatá lžička

Příprava

Tenhle koláč ležel na blogu už dlouho skoro zapomenutý, ale protože jsem věděla, že je dobrý, rozhodla jsem se ho po delší době znovu upéct a přefotit. Je výborný do podzimních plískanic, ale i teď do mrazů, kdy ze zásob jablek občas taháte kousky, které nikdo nechce jíst jen tak syrové. A pokud jste jako já, a neradi vyhazujete byť ošklivé, ale nezkažené jídlo, můžete strupatá nebo moučná jablka upotřebit do téhle dobroty. 

Na recept není potřeba nic šlehat nebo zdlouhavě třít, ingredience jsou rozepsané i na hrnky a lžíce, takže je tenhle koláč dobrý i pro začínající pekařky bez pořádného vybavení, nebo třeba na chatu.

Těsto

Cukr, vejce a kefír metličkou rozmícháme. Přidáme rozpuštěné máslo (nemělo by být příliš horké), citronovou kůru a vanilkový extrakt a zamícháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí, přidáme do těsta a spojíme. Vznikne těsto hustější konzistence (je hustější než klasické lité těsto).

Plech o velikosti 30 x 40 cm navlhčíme vodou a rozprostřeme na něj pečící papír. Těsto na papír rozetřeme gumovou stěrkou. 

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Tvarohová náplň

Tvaroh, jogurt, vejce a cukr smícháme a nakonec přimícháme brusinky (rozinky). Náplň rozetřeme na připravené těsto.

Jablečná náplň

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme citronovou šťávu s cukrem a skořicí a směsí polijeme jablka, zamícháme. Ochucená jablka rozprostřeme po celé ploše koláče.

Plech vložíme do rozpálené trouby a pečeme 50 - 65 minut.

Před servírováním necháme koláč zcela vychladnout.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-03-06 Dezerty

Poznámka

Zdroj: Inspirováno receptem na jablečný koláč od Kuchařky ze Svatojánu

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI