Korpus: | |||||
povolené máslo | 130 g | špaldová ouka T630 Lidl | 170 g | celozrnná špaldová mouka Lidl | 80 g |
hnědý cukr | 80 g | vejce | 1 ks | skořice | 1 lžička |
Náplň: | |||||
plnotučný tvaroh | 1 vanička | ricotta | 1 kelímek | javorový sirup | 40 g |
vanilkový cukr | 2 lžíce | vejcee | 1 ks | kůra a trošku šťávy z pomeranče | dle chuti |
menší jablíčka nastrouhaná nahrubo | 5 ks | třtinový cukr | dle chuti | skořice | dle chuti |
Dneska nás honila chuť na sladké a já potřebovala nějak upotřebit domácí jablíčka. V lednici ležel tvaroh a ricotta, tak jsem hledala recept, jak to vše upotřebit. Trošku jsem se odrazila od receptu z webu mamavkuchyni a poupravila si ho dle svého.
Napřed si vypracujeme těsto na korpus. Do mouky vhodíme kostky másla, cukr, vejce, skořici a vyprcujeme těsto, které zabalíme do folie a dáme na hodinku vychladit do lednice.
Mezitím si vyšleháme tvaroh s ricottou, vejcem, javorovým sirupem, vanilkovým cukre a kůrou a šťávou z pomeranče. Do druhé misky nahrubo nastrouháme jablíčka a vymačkáme přebytečnou šťávu.
Formu si vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vyválíme 1/3 těsta a vyložíme formu pěkně i přes okraje. Vidličkou uděláme pár dírek do dn nalijeme tvarohovou náplň, kterou nahoru zasypeme nastrouhanými jablíčky, trošku posypeme třtinovým cukrem a skořicí.
Zbytek těsta opět vyválejte a ozdobte si dle své fantazie vrch koláče. Můžete potřít vyšlehaným vajíčkem. Moje forma má výklopné dno, takže jsem i dovolila jít i do stran. Lístky a kuličky co po upečení odpadly, s chutí Eliška vyzobala.
Pečeme v troubě na 180 stupň 30-40 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI