Korpus: | |||||
vejce | 4 ks | ovesné vločky bez lepku | 170 g | jablečné pyré | 186 g |
kokosový cukr | 2 lžíce | voda | 50 ml | skořice | 1 lžička |
Krém: | |||||
švestkový Šmakoun (lze i přírodní) | 100 g | loupané mandle | 90 g | kokosový sirup | dle chuti |
mandlové mléko | 100 - 120 ml | kokosový olej | 1 lžíce | ||
Zdobení: | |||||
jablka | 3 - 4 ks | skořice | dle potřeby | tuk | na vytření formy |
namleté vločky | na vysypání formy |
Potřebovala jsem něco rychlého ke kávě a nechtělo se mi dělat se složitým dortem. Rychlý snadný koláč, který můžeme připravit s použitím ovesných vloček, špaldovou moukou, směsí rýžové polohrubé mouky a pohankové mouky hladké. Pokud budeme měnit vločky za mouky, ohlídáme si konzistenci těsta, (buď přidáme vodu či mouku) počítáme s tím, že se budou přidávat vyšlehané bílky. Stejně tak můžeme měnit krém, kterým budeme plnit. Já připravila krém z mandlí, švestkového Šmakouna se skořicí a rostlinným mlékem, který se zde skvěle hodí. Pokud si chceme vychutnat čistou chuť jablek, zvolíme místo švestkového přírodního Šmakouna. Pokud nejsme omezeni mléčnými výrobky, můžeme připravit s tvarohem, případně z překapaného bílého jogurtu. Rovněž můžeme naplnit mandlovým tvarohem, který naleznete ZDE. Lze připravit krém pouze z rozmixovaných kešu ořechů či mandlí, které rozmixujeme s mandlovým mlékem, osladíme sirupem či sladidlem dle chuti. Pokud by se nám příliš krém naředil, přidáme kokosový olej. Prostě koláč neomezených chutí.
A nyní ke koláči tak, jak jsem jej připravila já.
Snadno a rychle. Žloutky oddělíme od bílků, bílky vyšleháme v tuhý sníh a dáme stranou. Žloutky vyšleháme s jablečným pyré, které připravíme z najemno nastrouhaných jablek. Přidáme dvě lžíce kokosového cukru, skořici, na prach namleté ovesné vločky, naředíme vodou a nakonec vmícháme ušlehané bílky. Jablečné pyré nemusíme použít, lze nahradit sladidlem, jen bude zapotřebí konzistenci těst doředit vodou.
Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené formy a vysypané namletými ovesnými vločkami. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 15 - 20 minut. Vyzkoušíme špejlí.
Mezitím si připravíme náplň, kterou budeme plnit. Šmakouna nastrouháme najemno, rozmixujeme společně s namletými mandlemi a rostlinným mlékem (já použila mandlové). Přiléváme dle konzistence, aby se krém příliš nenaředil. Dosladíme dle chuti. Pokud použijeme sirup, počítáme s tím, že se krém naředí. Mlékem ředíme tedy až nakonec. Krém vložíme do lednice vychladit. Upečený korpus necháme vychladnout, jablka omyjeme, rozkrájíme na poloviny, vykrojíme jádřince, nakrájíme na plátky, vložíme na plech s pečícím papírem a posypeme skořicí. Pokud chceme sladší, posypeme namletým kokosovým cukrem, ale já již sladidlo nepřidávala. Jablka krátce rozpečeme.
Vychladlý korpus rozřízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme a navrch opatrně přesuneme rozpečená jablka.
Mám rovněž vyzkoušeno, že tento korpus zvládne rozpečení jablek i s korpusem, kdy 10 minut před koncem pečení korpusu, otevřeme troubu a klademe jablka smíchané se skořicí přímo na korpus a společně rozpečeme. Jablka jsou pak mírně křupavá. Po vychladnutí pak již jen koláč rozřízneme a naplníme připraveným krémem a dáme koláč vychladit do lednice.
Přeji dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI