Jablečný koláč se slaným ganache zpět

Ingredience:
mleté ořechy (směs mandlí a kešu)150 gjemné bezlepkové ovesné vločky100 gmouka z černé rýže35 g
mletý kokos40 gprášek na pečení2 lžičkymletá skořice1 lžička
tekutý med40 gnastrouhané jablko250 gmandlové mléko3/4 hrnku
vejce1 ks
Ganache:
hořká čokoláda (ideálně z nepraženého kakaa)cca 1/2 hrnkuarašídové máslo2 - 3 lžícemandlové mléko (dle konzistence)cca 1/2 hrnku
solný květ Sol de Flor Rosa špetka
mleté ořechy (směs mandlí a kešu) 150 g, jemné bezlepkové ovesné vločky 100 g, mouka z černé rýže 35 g, mletý kokos 40 g, prášek na pečení 2 lžičky, mletá skořice 1 lžička, tekutý med 40 g, nastrouhané jablko 250 g, mandlové mléko 3/4 hrnku, vejce 1 ks, hořká čokoláda (ideálně z nepraženého kakaa) cca 1/2 hrnku, arašídové máslo 2 - 3 lžíce, mandlové mléko (dle konzistence) cca 1/2 hrnku, solný květ Sol de Flor Rosa špetka

Příprava

Tento dortík nebo klidně koláč, jak budete chtít, vznikl na jednu oslavu podle jasných požadavků bez lepku a bez mléka. Co vás na něm může zarazit je čokoládová vrstva navrchu. Jak ale víte, není pravda, že by histaminik nesměl každé kakao či že nemůže tolerovat kvalitní hořkou čokoládu, ale o tom si u mě na blogu můžete přečíst v mnoha příspěvcích. Nakonec jsem se rozhodla však recept přidat, protože základ koláče je bez lepku, mléka i nízkohistaminový, a čokoládové ganache můžete klidně nahradit třeba ovocem či kokosem. Prostě většina receptů je úplně jednoduše převeditelná do nízkohistaminové verze a fascinuje mě, jak se poslední dobou objevují nízkohistaminové recepty, které jsou prostě normální recepty na koláč či jiné jídlo a dostaly nálepku nízkohistaminové pro jejich zviditelnění.

Hodně lidí se také snaží zoufale vyhledávat nízkohistaminové recepty, přitom spousta receptů lze prostě upravit jen vynecháním nebo nahrazením rizikové potraviny a není k tomu potřeba speciálních postupů. Co by se však histaminik měl zajímat, zda má pokrm nějakou přidanou hodnotu, protože jak víme, vyřazení histaminu vás nevyléčí (vyřazení potraviny při intoleranci nebo alergii není lék, u spousty problémů je nutné pracovat právě na tom, proč tělo reaguje, a dodat mu naopak vše důležité pro léčbu. Proto byste místo slov “nízkohistaminový recept” měli hledat recepty z celistvých surovin, bohaté na nutriční látky, a to především mikronutrienty. To je to, co vám může pomoci HIT léčit, nejen potlačovat reakce.

Tím samozřejmě nechci říct, že všechny moje recepty jsou takové, ale snažím se do nich často propašovat řadu protizánětlivých potravin. Proto je těžké i odpovídat ma dotazy, čím co nahradit, protože nejde jen o to zaplácnout místo v receptu nutričně mrtvou bílou moukou. Když budete tedy přemýšlet o nějakém receptu, zamyslete se, co vám může dát, ne pouze zda obsahuje histamin či ne. A hlavně, koláče nejezte 3x denně, ale dejte si je za odměnu či k snídani a zajistíte si tak, že ani slaný ganache vám neublíží.

V běžném vaření ganache zajistí vysokoprocentní kvalitní čokoláda a smetana. Pokud nesmíte mléko, můžete si pomoci tím, že přidáte trochu arašídového másla a mandlové mléko. Oproti čoko polevě je rozdíl, že ganache zůstává krémovitý a netuhne jako čoko poleva. A je strašně moc dobrý. Nezapomeňte přidat špetku solného květu, budete mile překvapeni.

Troubu předehřejeme na 160°C (horkovzduch) a dortovou formu o průměru 22 cm vyložíme papírem na pečení. Smícháme suché ingredience (po mletou skořici), zvlášť zmixujeme mokré ingredience a smícháme obě hmoty dohromady. Vznikne nám těsto, které přesuneme do připravené formy a pečeme cca 50 minut či dokud párátko nevyjde suché. Necháme vychladnout. Na ganache si rozpustíme hořkou čokoládu ve vodní lázni s arašídovým máslem a přidáváme mandlové mléko, dokud nám nevznikne jemný krém. Ten rozetřeme na připravený korpus a lehce posolíme připraveným solným květem. Necháme v lednici mírně zatuhnout. Dobrou chuť.

2019-06-25 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI