Těsto (2 velké záviny): | |||||
hladká mouka | 560 g | sůl | špetka | hrubá mouka | 4 lžičky |
prášek do pečiva | 1 ks | tvaroh | 1 vanička (250g) | Hera/Stela | 1 ks (250g) |
celá vejce | 2 ks | ||||
Náplň: | |||||
jablka | dle chuti | cukr | dle chuti | skořice | dle chuti |
mleté oříšky | dle chuti | vanilkový cukr | dle chuti |
Je tady víkend a chtělo by to nějakou tu dobrotu ke kávičce, že jo? Štrúdl milujeme a ne vždy mám k dispozici listové těsto, takže přijde vhod tento receptík.
Veškeré sypké ingredience promíchat, udělat důlek, přidat vejce, pokrájený změklý tuk a přidat tvaroh. Vše zpracovat v jednu velkou kouli, kterou je potřeba rozdělit na dvě části (2 záviny).
Vál posypat hladkou moukou a válečkem vyválet plát. Plát jsem posypala mandlovou moučkou (záměna za strouhanku, mohou být i jemně mleté oříšky vlašské, nebo lískové), pokapala máslem, poté dala vrstvu strouhaných jablíček, rozinek, pokrájených jablíček, posypala skořicí, cukrem, vanilkovým cukrem a zatočila jsem jako roládu.
Na plech jsem opatrně přenesla závin spojem dolů na plech. Celý závin jsem potřela rozšlehaným žloutkem a posypala mandlemi.
Závin se peče ve vyhřáté troubě na 180°C do zlatova – já pekla cca 35 minut. Těsto je úplně jiné, než listové těsto, či těsto na závin zadělávané octem. Je to zase trochu úplně něco jiného, ale dobrého.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI