Ingredience: | |||||
střední jablka | 7 ks | polohrubá mouka | 330 g (2 hrnky) | cukr krupice | 180 g (necelý hrnek) |
nahrubo sekané ořechy | 150 g (hrnek) | olej | 125 ml (1/2 hrnku) | velká vejce | 2 ks |
skořice | 2 lžičky | jedlá soda | 2 lžičky |
Občas se stane, že mi nějaká kamarádka a nebo i fanoušek pošle tip na recept, který mu chutnal a který mám zkusit i já. Tahle situace nastala v úterý večer, když mi kamarádka Lucka (tímto jí moc děkuji) poslala recept na přirozeně bezlaktozovou buchtu, kam se vejde spousta jablek, je rychlá a ještě dobrá. Takže jsem jí do dvou hodin upekla (a spotřebovala většinu strupatých jablek, které jsem doma našla) a uznala, že je fakt dobrá a dost jednoduchá. Oproti originálu jsem ubrala dost cukru a servírování vylepšila o zakysanou smetanu (bezlaktozovou samozřejmě) - ta se totiž k jablečno-skořicové chuti parádně hodí.
Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Jablka omyje a i se šlupkou je nahrubo nastrouháme do mísy. Přidáme k nim vajíčka, olej, ořechy a promícháme.
V další míse smícháme mouku, cukr, skořici a sodu. Tuto směs přidáme k jablečné a vařečkou promícháme - půjde to trochu ztuha, těsto není vůbec tekuté, ale nevadí to, na výsledné chuti to nic nezmění.
Velký plech (35 x 40 cm) zlehka postříkáme vodou a vyložíme pečícím papírem (ten díky vodě k plechu hezky přilne). Na plech přeneseme těsto a stěrkou ho rozmažeme rovnoměrně na celou plochu. Dáme péct na 30-40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá.
Před podáváním necháme zcela zchladnout.
My si k podávání zamilovali kopeček zakysané smetany na každou porci (v mém případě samozřejmě bezlaktozové), ale buchta je dobrá i samotná, nebo politá čokoládou (klidně lze použít polevu z míša řezů).
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Zdroj: www.labuznik.cz.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI