Jáhlová směs: | |||||
jáhly | 120 g | nesířené bio rozinky | 30 g | kokosové mléko v plechu | 400 ml |
Vafle: | |||||
jáhlová směs | 200 g | pohanková mouka | 60 g | mandlové mléko | 90 ml |
kypřící prášek | 1 lžička | nešířené bio rozinky | dle chuti | borůvky | dle potřeby |
Jakou svačinku si dnes připravíme?
Jelikož mi zbyl základ na přípravu jáhlového tvarohu, rozhodla jsem se jej zužitkovat. Původně to měly být lívance, ale nechtělo se mi stát u plotny a hlavně těsto z jáhel se špatně propéká, rozhodla jsem se pro vafličky, které jsem upekla v troubě.
Tyto vafličky vás překvapí svojí přirozenou sladkostí díky přidaným rozinkám a nádechem do tvarohova.
Já měla základ pro těsto připravený, pokud nemáte, nevadí je to poměrně rychlé.
Základ je vyroben z jáhel, rozinek a kokosového mléka z plechu.
Jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. Jáhly následně vložíme do hrnce, přidáme rozinky, otevřeme si plechovku kokosového mléka a celý obsah i s tekutým podílem přidáme k jáhličkám a zamícháme. Neděste se tuhé konzistence kokosového mléka, vařením se rozpustí. Celou směs přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut. V případě potřeby podlijeme vodu, aby se nám jáhly nepřichytily. Vzhledem k tomu, že budeme jáhly pasírovat, bude ideální je lehce rozvařit a pokud to situace umožní, odvařit co nejvíce tekutiny.
Uvařené jáhly přiklopíme na 10 minut a necháme vsáknout zbytek tekutin, následně celou směs rozmixujeme a přepasírujeme.
Do vzniklé směsi přidáme 90ml mandlového mléka, 60g pohankové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku a nesířené rozinky, já dala přibližně 3 hrsti, celou směs důkladně promícháme.
Vzniklým hutnějším těstem naplníme silikonovou formu na muffiny a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit, bude mokřejší, ale nesmí být lepivé a zůstávat na špejli.
Po upečení necháme vychladnout, podáváme s oblíbeným ovocem, já využila zásob borůvek z mrazáku, které jsem si nechala venku povolit. Navíc jsme si dopřáli k vafličkám jáhlový kešu tvaroh, který nám ještě zbyl z ovocných knedlíčků.
Připravoval jsem pro syna a neměla jsem potřebu víc sladit, rozinky dodaly těstu velmi příjemnou nasládlou chuť, pokud máte rádi sladké, přidejte si do těsta pyré z banánu nebo datle, které namočíme předem a následně rozmixujeme. Pokud připravíte z celé dávky 120g jáhel, 30g rozinek bio nesířené, 400ml kokosového mléka v plechu, odhaduji kolem 8 vaflí. Pokud budete připravovat z celé dávky, nezapomeňte navýšit poměr mouky, mléka a kypřícího prášku o 1x tolik.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI