Jáhlové vafličky s kokosovým mlékem, rozinkami a jáhlovým kešu tvarohem s borůvkami zpět

Jáhlová směs:
jáhly120 gnesířené bio rozinky30 gkokosové mléko v plechu400 ml
Vafle:
jáhlová směs200 gpohanková mouka60 gmandlové mléko90 ml
kypřící prášek1 lžičkanešířené bio rozinky dle chutiborůvky dle potřeby
jáhly 120 g, nesířené bio rozinky 30 g, kokosové mléko v plechu 400 ml, jáhlová směs 200 g, pohanková mouka 60 g, mandlové mléko 90 ml, kypřící prášek 1 lžička, nešířené bio rozinky dle chuti, borůvky dle potřeby

Příprava

Jakou svačinku si dnes připravíme? 
Jelikož mi zbyl základ na přípravu jáhlového tvarohu, rozhodla jsem se jej zužitkovat. Původně to měly být lívance, ale nechtělo se mi stát u plotny a hlavně těsto z jáhel se špatně propéká, rozhodla jsem se pro vafličky, které jsem upekla v troubě.
Tyto vafličky vás překvapí svojí přirozenou sladkostí díky přidaným rozinkám a nádechem do tvarohova.

Já měla základ pro těsto připravený, pokud nemáte, nevadí je to poměrně rychlé. 
Základ je vyroben z jáhel, rozinek a kokosového mléka z plechu.

Jáhly propláchneme a několikrát spaříme horkou vodou, zbavíme je tak hořkosti. Jáhly následně vložíme do hrnce, přidáme rozinky, otevřeme si plechovku kokosového mléka a celý obsah i s tekutým podílem přidáme k jáhličkám a zamícháme. Neděste se tuhé konzistence kokosového mléka, vařením se rozpustí. Celou směs přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut. V případě potřeby podlijeme vodu, aby se nám jáhly nepřichytily. Vzhledem k tomu, že budeme jáhly pasírovat, bude ideální je lehce rozvařit a pokud to situace umožní, odvařit co nejvíce tekutiny.

Uvařené jáhly přiklopíme na 10 minut a necháme vsáknout zbytek tekutin, následně celou směs rozmixujeme a přepasírujeme.

Do vzniklé směsi přidáme 90ml mandlového mléka, 60g pohankové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku a nesířené rozinky, já dala přibližně 3 hrsti, celou směs důkladně promícháme.

Vzniklým hutnějším těstem naplníme silikonovou formu na muffiny a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se nesmí lepit, bude mokřejší, ale nesmí být lepivé a zůstávat na špejli.

Po upečení necháme vychladnout, podáváme s oblíbeným ovocem, já využila zásob borůvek z mrazáku, které jsem si nechala venku povolit. Navíc jsme si dopřáli k vafličkám jáhlový kešu tvaroh, který nám ještě zbyl z ovocných knedlíčků.

2016-06-17 Dezerty

Poznámka

Připravoval jsem pro syna a neměla jsem potřebu víc sladit, rozinky dodaly těstu velmi příjemnou nasládlou chuť, pokud máte rádi sladké, přidejte si do těsta pyré z banánu nebo datle, které namočíme předem a následně rozmixujeme. Pokud připravíte z celé dávky 120g jáhel, 30g rozinek bio nesířené, 400ml kokosového mléka v plechu, odhaduji kolem 8 vaflí. Pokud budete připravovat z celé dávky, nezapomeňte navýšit poměr mouky, mléka a kypřícího prášku o 1x tolik.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI