Ingredience: | |||||
jáhly | 250 g | kokosové mléko | 300 ml | med | 2 lžíce |
skořice | 1 lžička | vanilkový lusk | 1 ks | banán | 2 ks |
vejce | 2 ks | vlašské ořechy | 50 g | rozinky | 50 g |
kokosový olej | 20 g | jablka | 3 ks |
Podzim je obdobím, které mám spojené s vůní jablek a skořice. Dnes byl přesně ten zamračený podzimní den, kdy bylo třeba si jej zpříjemnit, a to třeba jen něčím sladkým. Rozhodla jsem se pro jáhlový koláč a jak jinak než v kombinaci s jablky, skořicí a pro nás oblíbené ořechy a rozinky.
Jáhly si nejprve dáme do mísy a přelijeme vařící vodou. Necháme cca 10 minut odstát. Mezitím si v kastrolku zahřejeme mléko s medem, skořicí a semínky z vanilkového lusku (lusk rozkrojíme podélně a špičkou nože setřeme semínka), můžeme přidat i samotný lusk, který pak vyndáme. Do zahřáté směsi mléka a koření přidáme jáhly, které jsme scedili. Poté vaříme cca 10 minut.
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Směs s jáhly necháme zchladnout a pak přimícháme rozmačkaný banán, vejce, nasekané ořechy, kokosový olej a rozinky. Jablka si okrájíme na hrubém struhadle a nastrouháme. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a polovinu směsi dáme do formy, pak přidáme nastrouhaná jablka a druhou část jáhlové směsi. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut. Necháme zchladnout a nakrájíme.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Koláč jsem pekla v dortové formě o průměru 26 cm. Inspirovala jsem se na webu fitrecepty.info.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI