Ingredience: | |||||
změklé máslo | 220 g | cukr krystal | 250 g | vejce | 2 ks |
citron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra) | 1/2 ks | podmáslí pokojové teploty | 350 ml | hladká mouka | 320 g |
jedlá soda | 1 lžička | sůl | špetka | jahody, nakrájené na kousky | cca 200 g |
Krém: | |||||
čerstvý smetanový sýr | 200 g | cukr moučka | 50 g | citron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra) | 1/2 ks |
smetana na šlehání | 300 ml | ||||
Na ozdobu: | |||||
jahody | dle chuti |
Rychlý a jednoduchý dezert, který skvěle chutná a ještě udělá spoustu parády, to je značka ideál. A to je i tahle jahodová buchta s krémem. V podstatě je to taková variace na dort, ovšem tentokráte žádné pečení ve dvou formách a prokrajování korpusu, stačí těsto nalít na plech, upéct a potřít krémem. Když se vám bude chtít, můžete si s krémem trochu vyhrát a nanést ho cukrářskou zdobičkou jako já, ale jak říkám, to už je čistě na vás (zabere to jen pět minut navíc, mrk mrk). Korpus je díky podmáslí šťavnatý a vláčný a je stejně jako krém ochucený citronovou šťávou a kůrou, protože osvěžující citron báječně ladí s jahodami. A pokud nemáte rádi jahody pečené, s klidným srdcem je vynechejte a nechte si je na krém.
V mixéru šleháme máslo s cukrem, až směs zesvětlá a nebude, trvá to minimálně 5 minut. Po jednom vešleháme vajíčka, citronovou šťávu a kůru, tenkým pramínkem přilijeme podmáslí. Poté důkladně zašleháme mouku, jedlou sodu a sůl. Nakonec stěrkou opatrně vmícháme i kousky jahod.
Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto nalijeme na pech vyložený pečícím papírem, případně vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (testujeme špejlí). Necháme zcela vychladnout.
Na krém dáme do mixéru smetanový sýr, cukr, citronovou šťávu a kůru a prošleháme dohladka. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.
Krém naneseme na korpus, ten si můžeme předem nakrájet na jednotlivé řezy. Krém nanášíme stěrkou nebo ho přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobně nastříkáme. Nakonec ozdobíme jahodami.
Rozpis je na menší plech, můj má zhruba 33x40 cm a řezy byly celkem nízké, Těsto můžete upéct i v kulaté formě a dezert podávat jako dort. V tom případě počítejte s delší dobou pečení. Inspirovala jsem se v Albert magazínu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI