Jahodové řezy s citronovým krémem zpět

Ingredience:
změklé máslo220 gcukr krystal250 gvejce2 ks
citron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra)1/2 kspodmáslí pokojové teploty350 mlhladká mouka320 g
jedlá soda1 lžičkasůl špetkajahody, nakrájené na kouskycca 200 g
Krém:
čerstvý smetanový sýr200 gcukr moučka50 gcitron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra)1/2 ks
smetana na šlehání300 ml
Na ozdobu:
jahody dle chuti
změklé máslo 220 g, cukr krystal 250 g, vejce 2 ks, citron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra) 1/2 ks, podmáslí pokojové teploty 350 ml, hladká mouka 320 g, jedlá soda 1 lžička, sůl špetka, jahody, nakrájené na kousky cca 200 g, čerstvý smetanový sýr 200 g, cukr moučka 50 g, citron (šťáv a jemně nastrouhaná kůra) 1/2 ks, smetana na šlehání 300 ml, jahody dle chuti

Příprava

Rychlý a jednoduchý dezert, který skvěle chutná a ještě udělá spoustu parády, to je značka ideál. A to je i tahle jahodová buchta s krémem. V podstatě je to taková variace na dort, ovšem tentokráte žádné pečení ve dvou formách a prokrajování korpusu, stačí těsto nalít na plech, upéct a potřít krémem. Když se vám bude chtít, můžete si s krémem trochu vyhrát a nanést ho cukrářskou zdobičkou jako já, ale jak říkám, to už je čistě na vás (zabere to jen pět minut navíc, mrk mrk). Korpus je díky podmáslí šťavnatý a vláčný a je stejně jako krém ochucený citronovou šťávou a kůrou, protože osvěžující citron báječně ladí s jahodami. A pokud nemáte rádi jahody pečené, s klidným srdcem je vynechejte a nechte si je na krém.

V mixéru šleháme máslo s cukrem, až směs zesvětlá a nebude, trvá to minimálně 5 minut. Po jednom vešleháme vajíčka, citronovou šťávu a kůru, tenkým pramínkem přilijeme podmáslí. Poté důkladně zašleháme mouku, jedlou sodu a sůl. Nakonec stěrkou opatrně vmícháme i kousky jahod.

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto nalijeme na pech vyložený pečícím papírem, případně vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme dozlatova, asi 35 minut (testujeme špejlí). Necháme zcela vychladnout.

Na krém dáme do mixéru smetanový sýr, cukr, citronovou šťávu a kůru a prošleháme dohladka. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.

Krém naneseme na korpus, ten si můžeme předem nakrájet na jednotlivé řezy. Krém nanášíme stěrkou nebo ho přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobně nastříkáme. Nakonec ozdobíme jahodami.

2017-07-10 Dezerty

Poznámka

Rozpis je na menší plech, můj má zhruba 33x40 cm a řezy byly celkem nízké, Těsto můžete upéct i v kulaté formě a dezert podávat jako dort. V tom případě počítejte s delší dobou pečení. Inspirovala jsem se v Albert magazínu.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI