Jahodový dort s kešu tvarohem, Šmakounem, jahodami s přelivem z agaru a malinové šťávy zpět

Korpus:
vejce3 kspanela (ztuhlá šťáva z cukrové třtiny)80 gpohanková mouka hladká120 g
rýžová mouka hladká150 gjedlá soda1,5 lžičkyrýžovo-mandlové mléko Provamel200 ml
řepkový olej8 lžicsůl do bílků špetkaolej na vytření formy
rýžová mouka na vysypání formy
Krém:
kešu ořechy106 gkakaové máslo30 gpřírodní Šmakoun100 g
rýžovo-mandlové mléko Provamel100 mlvanilkový lusk - vanilka z něj1/2 ksjavorový či datlový sirup2 - 3 lžíce
Přeliv:
malinová šťáva EDEN150 mlvoda450 mlagarová tyčinka Country Life1 ks
panela1 lžičkajahody dle potřeby
vejce 3 ks, panela (ztuhlá šťáva z cukrové třtiny) 80 g, pohanková mouka hladká 120 g, rýžová mouka hladká 150 g, jedlá soda 1,5 lžičky, rýžovo-mandlové mléko Provamel 200 ml, řepkový olej 8 lžic, sůl do bílků špetka, olej na vytření formy, rýžová mouka na vysypání formy, kešu ořechy 106 g, kakaové máslo 30 g, přírodní Šmakoun 100 g, rýžovo-mandlové mléko Provamel 100 ml, vanilkový lusk - vanilka z něj 1/2 ks, javorový či datlový sirup 2 - 3 lžíce, malinová šťáva EDEN 150 ml, voda 450 ml, agarová tyčinka Country Life 1 ks, panela 1 lžička, jahody dle potřeby

Příprava

Znáte situaci, když se vám sejde více ovoce, než jste schopni sníst? Tak to máme u nás doma velmi často, když se nám babičky utrhnou a chtějí dopřát vnoučkovi nějakou mlsku, tentokrát se sešlo doma až příliš a bylo zapotřebí zužitkovat rychle jahody. To byla výzva, které se nedalo říci ne. Už delší dobou se mi honil hlavou dort, který by byl něco jako tvarohový s jahodami a přelivem, plánovala jsem jej až na léto, ale nyní byla příležitost, které jsem se ihned chopila. Samozřejmě pokud nejste omezeni konzumací mléčných výrobků, lze krém připravit z vykapaného jogurtu, tvarohu atd. To u nás kvůli alergii nejde, takže trošku jinak, ale velmi chutně a přitom velmi výživně. Jdeme na to, snadný, rychlý dort.

Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do sněhu se špetkou soli a dáme stranou. Žloutky utřeme s panelou a olejem, přidáme smíchanou rýžovou a pohankovou mouku s jedlou sodou a postupně přiléváme vlažné rostlinné mléko. Následně již jen vmícháme ušlehané bílky.

Pokud budete mouku nahrazovat například špaldovou T 630 či klasickou hladkou či polohrubou, bude potřeba upravit poměr rostlinného mléka či vody dle savosti mouky. Konzistence nesmí být příliš řídká, počítáme s tím, že budeme přidávat ještě vyšlehané bílky.

Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme, případně vysteleme pečícím papírem což je jistota, že se nám korpus k formě nepřilepí.

Do dortové formy nalijeme připravené těsto, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 40 minut, vyzkoušíme špejlí.

Korpus necháme vychladnout. Ideální je upéct korpus večer a nechat vychladnout přes noc.

Vychladlý korpus vyjmeme z formy. Připravíme si krém z kešu ořechů, Šmakouna, kakaového másla, rostlinného mléka, vanilky a javorového sirupu.

Kešu ořechy zalijeme rostlinným mlékem, nejlépe necháme chvíli namočené, následně rozmixujeme společně s přidaným nastrouhaným přírodním Šmakounem, vanilkou z vanilkového lusku, kakaovým máslem, které necháme rozehřát ve vodní lázni. Rostlinné mléko přiléváme postupně a ředíme s ním vzniklý krém na požadovanou konzistenci, počítáme s tím, že budeme ještě přidávat tekuté sladidlo, které ještě mírně krém naředí, hlídejte si konzistenci, která musí hezky držet na lžíci, přidané kakaové máslo krém ztuží.

Připravený krém rozetřeme rovnoměrně na korpus, připravíme si ovocný přeliv. Do vody a malinové šťávy namočíme natrhanou agarovou tyčinku, necháme ji namočenou. Mezitím si omyjeme jahody, které si pokrájíme a navrstvíme na krém.

Vrátíme se k přelivu. Šťávu s agarem a vodou vaříme tak dlouho, dokud se tyčinka nerozpustí. Je zapotřebí míchat, nejlépe metličkou, mícháme přibližně 5 minut.

Když je tyčinka rozpuštěná, dosladíme dle chuti přeliv  panelou, necháme chvílí stát stranou, aby nebyl vařící. Následně přelijeme opatrně jahody připraveným přelivem.

Dáme do chladu ztuhnout, agar ztuhne i při pokojové teplotě, ale trvá to déle.

2017-01-17 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI