Ingredience: | |||||
celozrnná špaldová mouka | 235 g | holandské kakao | 15 g | třtinový cukr | 75 g |
studené máslo | 150 g | sůl | špetka | studená voda | 6 lžic |
mascarpone | 250 g | zakysaná smetana | 190 g | bílý jogurt | 100 g |
vejce | 1 ks | smetana ke šlehání | 100 ml | středně velké jahody + cca 8 na ozdobení | 7 ks |
moučkový cukr | 80 - 100 g |
Během doby, co peču, a různí lidé ochutnávají moje výtvory, jsem si již několikrát potvrdila dvě věci. Za prvé - jestli něco funguje na většinu lidí, tak je to kombinace ovoce a čokolády. Za druhé - ať drží každý jakoukoliv dietu, preferuje rostlinný výrobek, bezlepek... nejvíc se oblizuje po poctivých dobrotách a většinou takové dezerty zmizí rychlostí blesku. A přesně tohle byl záměr, který dal vzniknout jahodového smetanového tartu - víkendový koláček, který sklidí úspěch, a všem se s ním zavděčím. Místo čokolády jsem zvolila kakao a jestli se něčím dokážu současně spát jak divá, tak jsou to mimo jiné i jahody. Nejlepší je, že bez přidání vejce by z krému byl skvělý dezert jen tak sám o sobě.
Název tart může působit záludně, ale neskrývá se za ním nic jiného, než vlastně jedna velká tartaletka. Pokud poodhalíme "tajemství" tartu úplně, název můžeme zaměnit za prostý křehký koláč.
1. Mouku, kakao, třtinový cukr a špetku soli smíchejte.
2. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty vytvořte spolu se sypkými surovinami "drobenku".
3. Ingredience spojte pomocí studené vody a vypracujte v těsto. Vytvořte z něj kouli a v potravinové fólii nechte 20 - 30 minut odpočinout v lednici.
4. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše a přeneste jej do důkladně máslem vymazané koláčové formy. Pokud by se těsto trhalo, můžete jej do formy vtlačit pomocí prstů. Těsto přehněte i mírně přes okraj, aby při pečení nesjelo.
5. Základ pečte na 190°C cca 12 - 15 minut.
6. Během pečení rozmačkejte jahody spolu se smetanou - můžete použít i tyčový mixér pro rychlejší práci.
7. Rozmačkané jahody smíchejte s mascarpone, zakysanou smetanou a jogurtem.
8. V této chvíli můžete směs ochutnávat, proto přidávejte postupně moučkový cukr a doslaďte dle potřeby - cukru budete potřebovat zhruba 80 - 100 g.
9. Přidejte vejce a směs důkladně promíchejte.
10. Krémovou náplň přesuňte na předpečený korpus a pečte na 180°C cca 25 - 30 minut.
11. Koláč nechte zcela vychladnout - poté zdobte plátky čerstvých jahod.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI