Ingredience: | |||||
na jemno strouhaná mrkev (hrneček = 250 ml, tedy klasický hrnek na čaj) | 3 hrnečky | celozrnná mouka | 2 hrnečky | nerafinovaný cukr / 1,5 pro méně sladké mufiny | 2 hrnečky |
kokosový olej | 2 lžíce | skořice | 2 lžičky | soda | 4 lžičky |
strouhaný čerstvý zázvor | 1 lžička | sůl | špetka |
Pečení nikdy nebylo zrovna moje, ale foodblogy a výtvory na nich mě nahlodávají už pěknou dobu. Rozhodla jsem se proto zkusit to, ale zdravěji. Po projití různých receptů jsem se rozhodla, že moje muffiny musí být mrkvové. A k mrkvi jsem přidala další ingredience a vytvořila tento recept:
Úplně na začátek dáme rozpálit troubu na nějakých 175 stupňů. Do velké mísy přidáváme všechny ingredience, na konec necháme akorát strouhanou mrkev a sodu – do jinak dobře umíchaného těsta lehce vmícháme mrkev, na úplný konec ještě sodu. Vznikne poměrně vlhké těsto, které se rovnoměrně rozlije v připravených papírových košíčcích. Papírové košíčky ideálně vložíme do velikostí odpovídajících formiček, aby po nalití a upečení měly stejně krásný pravidelný tvar jako na začátku. Pečeme asi 20 minut, s dohledem.
Muffiny můžeme také zkrášlit oříšky nebo sušeným ovocem – já si vybrala brusinky.
Výsledné muffiny jsou výrazné a syté. Druhý den jsou snad ještě lepší než hnedka po upečení – příjemně zvláční.
Jistě někomu neuniklo, že muffiny jsou z pšeničné mouky a obsahují také poměrně hodně cukru. S tím je tedy třeba počítat a nespořádat půlku plechu najednou :) Jsou jako dělané ke svačině, třeba v kombinaci s jogurtem. Skvěle nahradí jakoukoliv průmyslově vyráběnou sladkost nebo běžné pečivo z bílé mouky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI