Ingredience: | |||||
máslo pokojové teploty | 230 g | bílý jogurt/cottage sýr | 200 g | cukr | 160 g |
vejce L | 6 ks | sůl | špetka | celozrnná mouka | 450 g |
Přiznám se, že tuhle bábovku jsem pekla dvakrát, než jsem byla spokojená a mohla jít na blog. Abych nemlžila, první bábovce bylo vyčiněno, že je málo sladká, vlastně vůbec, a dost hutná. Tak vážení, už je sladká akorát a křehká!
Běžně jakmile neplesám nad svým výtvorem napoprvé, málokdy mu dám ještě šanci. Tohle ale byla jiná. Jestli mouku, tak jedině celozrnnou, kozího jogurtu a cottage sýru se můžu ujíst, tak to přece musím dát dohromady. Jééé, a k tomu domácí vajíčka od tety Ireny... Prostě mi to nedalo a konal se pokus číslo dvě. Co taky při sobotě, než upéct něco dobrýho?
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Pak si smíchejte jogurt/cottage (buď jedno, nebo druhé, případně v jakém poměru se vám zlíbí) s máslem. Můžete si pomoct ručním mixérem, ale velice opatrně, ať to nepřešleháte. Jo, a cottage vám udělá v těstě malý hrudečky, tak se tím neznepokojujte, na bábovce se to neprojeví. Do směsi pak už ručně vmíchejte cukr a posléze jedno vejce po druhém. Prosyjte mouku se solí a postupně ji také vmíchávejte do těsta. Jakmile docílíte uceleného těsta, máte skoro hotovo. Nalijte jej do vymazáné formy a dejte péct min. na hodinu. Průběžně ji kontrolujte špejlí a v momentě, kdy ji vytáhnete čistou, máte už opravdu hotovo. Bábovku vyklopte, nechte zchládnout a můžete servírovat.
Mimochodem, když ji ten můj Kocour řekl, že by si ji dal se šlehačkou, málem mě odvezli. Tak já se tu dvakrát dělám s bábovkou, aby byla co nejzdravější a on takhle. Ale prásknu vám to na něj, třeba pro inspiraci.... Co myslíte, stejně jsem mu k tomu tu šlehačku servírovala (smích).
Ještě bych ráda malinko objasnila pojem "celozrnná", což znamená, že mouka je trošku hrubší, protože je umletá z celých zrn obilí, nikoli zbavených slupky a klíčku. To se dělá u obyčejné bílé mouky, aby byla jemná, déle trvanlivá, se schopností nakynout a pečivo bylo nadýchané. Bohužel právě ve slupce a klíčku je nejvíce vitamínů. Tvrdím, že bílá je mletá z "odpadu" zrn. Proto je celozrnná mouka mnohem zdravější. Buchty jsou pak trošku hutnější, ale na to si hnedle zvyknete. Dávejte si však pozor na vícezrnné pečivo. To neznamená, že je z celozrnné mouky, avšak že je třeba jen posypáno nějakými zrníčky. Mnohdy se taky míchá celozrnná mouka s bílou, aby pečivo nebylo tak hutné. To už však záleží na Vás, pořád je to menší zlo, než pečivo ze zcela bílé mouky.
Pro úplnost - použila jsem 1/3 žitné mouky a 2/3 špaldové, 1/3 cukru muscovado a 2/3 třtinového. To však jen proto, abych vypotřebovala zbytky z komory. Sice to byla dobrá kombinace, ale moc bych to nepřeháněla, jeden druh mouky i cukru stačí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI