Jogurtové pohankovo-rýžové vafle s medem zpět

Ingredience:
vejce (nebo 2 banány)2 ksmed (či jiné sladidlo, případně datle)2 lžícebílý jogurt Hollandia (při bkm vynecháme)2 lžíce
Ghí bio nebo jiný tuk1 lžícepohanková mouka hladká40 grýžová mouka polohrubá90 g
rýžovo-kokosové mléko130 ml
vejce (nebo 2 banány) 2 ks, med (či jiné sladidlo, případně datle) 2 lžíce, bílý jogurt Hollandia (při bkm vynecháme) 2 lžíce, Ghí bio nebo jiný tuk 1 lžíce, pohanková mouka hladká 40 g, rýžová mouka polohrubá 90 g, rýžovo-kokosové mléko 130 ml

Příprava

Většinou náš malý junior snídá mléko a následně hned ovoce. Jenže byla neděle a chtěli jsme si dát společnou snídani. Takže jsem si trošku přivstala a dala se rychle do práce. Samotné zadělání vaflí je raz dva, pečení už chvíli zabere, ale stojí to za to.
Finální zdobení je již na každém, můžeme připravit přeliv či potřít oblíbenou marmeládou či pomazánkou.
Přeliv můžeme udělat jen z rozmačkaného banánu, jablečné pyré, hruškové, zvoleného ovoce, potřít Ghítelou, my jsme si dnes dali medík a ořechy.

Vejce vyšleháme metličkou, přidáme Ghí, zamícháme, přidáme bílý jogurt, med, rostlinné mléko, opět zamícháme, přisypeme mouky, důkladně promícháme.

Připravené těsto nalijeme do forem na vafle, vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 15 minut, vyzkoušíme špejlí.

Nedoporučuji dávat do vaflovače těsto, které nebude obsahovat vejce a lepek, zde je větší jistou pečení v silikonové formě. Ve vaflovačí by mohlo dojít k lepení a trhání vaflí.

Pokud zvolíme alternativu bez vajec - banány rozmixujeme v hladké pyré, přidáme sladidlo nebo rozmixujeme s datlemi, které je dobré předem namočit, následně přecedit a použít, kde je třeba. Přidáme tuk, rostlinné mléko, které přidáváme dle hustoty, banány nám konzistenci trošku naředí, přidáme mouky a trošku kypřícího prášku. Další alternativou vajec je pyré z jablek či avokáda, vanilková hraška, tapioka škrob - který však raději vždy kombinuji s ovocem.

Pokud nemůžeme jogurt, vynecháme jej, nadýchanost, kterou zde tvoří přidaný jogurt nahradíme kypřidlem, jedlou sodou, olejem, aquafabou - vyšlehaným nálevem z cizrny či fazolí nebo pokud můžeme bílky, vyšleháme bílky zvlášť a přidáme je až nakonec.

2016-10-20 Dezerty

Poznámka

Silikonové formy jsem zakoupila v prodejně Orion. Mouky můžeme nahradit špaldovou moukou T1050 T 630 nebo klidně mixem žitné s klasickou moukou, kterou běžně používáte k přípravě vaflí Těsto, které jsem připravovala, bylo lité. Těsta, která připravuji bez lepku a bez vajec dělám hustější konzistence.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI