Kakaová buchta s marmeládou a čokoládovou polevou zpět

Ingredience (na menší plech):
polohrubá mouka350 gcukr krystal200 gkakao3 lžíce (30g)
kypřící prášek1 sáčeksůl špetkamléko250 ml
olej120 mlvejce2 kskyselejší marmeláda (rybízová, višňová...) dle chuti
kvalitní čokoláda na vaření120 gmáslo70 gbílá čokoláda40 g
polohrubá mouka 350 g, cukr krystal 200 g, kakao 3 lžíce (30g), kypřící prášek 1 sáček, sůl špetka, mléko 250 ml, olej 120 ml, vejce 2 ks, kyselejší marmeláda (rybízová, višňová...) dle chuti, kvalitní čokoláda na vaření 120 g, máslo 70 g, bílá čokoláda 40 g

Příprava

Víkend jsme strávili v Jeseníkách, už po několikáté na stejném místě, kam se vždycky těším, protože se sejdeme celá rodina. Trochu jsme lyžovali (naši sportovci si vozí z olympiády medaile, já si vystačím s tím, že nespadnu na modré a že na mě ostatní nemusí čekat dole u vleku), vyšlápli na Praděd, zahráli si bowling, no prostě bylo to fajn. To  pak ty návraty domů nestojí za nic, zvlášť když na vás čeká prázdná lednice a spousta špinavého prádla. Chvíli jsme v autě koketovala s myšlenkou, že zadělám na makový a tvarohový buchty, byly by nejspíš až na druhý den, ale doma by nám to aspoň krásně vonělo kynutým těstem, nakonec lenost zvítězila a na řadu přišla tahle rychlá buchta. Smíchat, upéct, a když už jsme v tom, navrch hodit marmeládu a čokoládovou polevu. Honzovky sice nepřekoná, ale voní taky krásně a připomíná mi buchtu, co nám jako dětem pekla moje babička. Ta ji jistě sypala kokosem...

Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na menší plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30 - 40 minut.

Ještě horkou buchtu potřeme marmeládou, podle chuti tenčí či vyšší vrstvou. V mikrovlnce nebo ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření a máslo, oboje pak smícháme do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu) a potřeme jí vychladlou buchtu. Tu pak můžeme ozdobně pocákat rozpuštěnou bílou čokoládou a špejlí vytvořit mramorování. 

TIP č. 1: Já jsem upečenou buchtu nejdříve propíchala držadlem malé vařečky, marmeláda se lépe vsákla a kousky višní ty dírky pěkně zaplnily. 

TIP č. 2: Pokud chcete vytvořit stejný vzor na polevě jako já, naneste bílou čokoládu v tenkých proužcích a ty pak kolmo projeďte špejlí, každý tah veďte vždy opačných směrem.

2018-02-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI