Těsto: | |||||
vejce | 5 ks | cukr moučka | 5 lžic | holandské kakao | 2 lžíce |
hladká mouka | 2 lžíce | kakaový puding v prášku | 1 ks | mléko | 5 lžic |
voda | 2 lžíce | sůl | špetka | ||
Náplň: | |||||
smetana ke šlehání 33% | 2 ks | ztužovač šlehačky | dle potřeby | ||
Pařížská šlehačka: | |||||
smetana ke šlehání 33% | 1 ks | cukr krupice | 2 lžíce | holandské kakao | 1 lžíce |
Můj kamarád Martin Hájek už delší dobu básní o mé roláda, tak jsem mu ji upekla. Roláda je opravdu jemná, nadýchaná a vůbec není sladká, takže ji miluje i takový "masožrout" jako je Martin. A věřím, že v Diskopříběh rádia Kiss a Martin Hájek přijde dobrota ke kávě vhod. A pro vás tady receptík.
Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme mléko, vodu a nakonec všechny sypké ingredience. Do tekutého kakaového těsta ručně vmícháme sníh. Rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme při 180°C asi 15 minut. Ještě teplou roládu stočíme a necháme vychladnout. Poté rozbalíme a potíráme náplní.
Náplň
Dvě smetany ke šlehání 33% vyšleháme se ztužovačema, část šlehačky použijeme jako náplň rolády a část si ponecháme na ozdobu rolády do cukrářského sáčku.
Pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačku si připravíme zcela jednoduše. Jednu smetanu ke šlehání 33% (250ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící holandského kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová. Pro větší tuhost (pevnost) je lepší i do pařížské šlehačky přidat ztužovač.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI