Kakaová roláda se šlehačkou zpět

Těsto:
vejce5 kscukr moučka5 lžicholandské kakao2 lžíce
hladká mouka2 lžícekakaový puding v prášku1 ksmléko5 lžic
voda2 lžícesůl špetka
Náplň:
smetana ke šlehání 33%2 ksztužovač šlehačky dle potřeby
Pařížská šlehačka:
smetana ke šlehání 33%1 kscukr krupice2 lžíceholandské kakao1 lžíce
vejce 5 ks, cukr moučka 5 lžic, holandské kakao 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, kakaový puding v prášku 1 ks, mléko 5 lžic, voda 2 lžíce, sůl špetka, smetana ke šlehání 33% 2 ks, ztužovač šlehačky dle potřeby, smetana ke šlehání 33% 1 ks, cukr krupice 2 lžíce, holandské kakao 1 lžíce

Příprava

Můj kamarád Martin Hájek už delší dobu básní o mé roláda, tak jsem mu ji upekla. Roláda je opravdu jemná, nadýchaná a vůbec není sladká, takže ji miluje i takový "masožrout" jako je Martin. A věřím, že v Diskopříběh rádia Kiss a Martin Hájek přijde dobrota ke kávě vhod. A pro vás tady receptík.

Bílky se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, poté přidáme mléko, vodu a nakonec všechny sypké ingredience. Do tekutého kakaového těsta ručně vmícháme sníh. Rozetřeme na pečicí papír potřený olejem a pečeme při 180°C asi 15 minut. Ještě teplou roládu stočíme a necháme vychladnout. Poté rozbalíme a potíráme náplní.

Náplň
Dvě smetany ke šlehání 33% vyšleháme se ztužovačema, část šlehačky použijeme jako náplň rolády a část si ponecháme na ozdobu rolády do cukrářského sáčku.

Pařížská šlehačka
Pařížskou šlehačku si připravíme zcela jednoduše. Jednu smetanu ke šlehání 33% (250ml) smícháme se 2 lžícemi cukru krupice a jednou lžící holandského kakaa. Směs přivedeme k varu, ale pozor - nevaříme. Jakmile směs přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a necháme vychladit v lednici minimálně půl dne (nejlépe do druhého dne). Poté již jen vyšleháme ručním mixérem a pařížská šlehačka je hotová. Pro větší tuhost (pevnost) je lepší i do pařížské šlehačky přidat ztužovač.

2018-01-03 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI