Kakaová roláda se šlehačkou a jahodami zpět

Ingredience:
vejce4 kscukr krystal4 lžíceteplá voda2 lžíce
olej2 lžícepolohrubá mouka4 lžícekakao na vaření2 lžíce
smetana na šlehání250 mlčokoláda nastrouhaná nahrubo100 gjahody pokrájené na menší kousky hrst
vejce 4 ks, cukr krystal 4 lžíce, teplá voda 2 lžíce, olej 2 lžíce, polohrubá mouka 4 lžíce, kakao na vaření 2 lžíce, smetana na šlehání 250 ml, čokoláda nastrouhaná nahrubo 100 g, jahody pokrájené na menší kousky hrst

Příprava

Myslela jsem si, že jahody už jsou pro letošek nenávratně pryč, a ono ne, ještě se sehnat dají, ty české, sladké a voňavé. Nejvíc jim sluší, když v dezertu hrají prim. Jako třeba tady, se šlehačkou a čokoládou, v piškotovém kabátku. Aspoň jsem si po dlouhé době zas mohla vyzkoušet umotat roládu. Spousta lidí se toho bojí, ale vlastně je to docela lehké, pokud máte ten správný recept na piškot a postup - já mám fígl s mokrou utěrkou, díky které roláda nepopraská a drží tvar. Na receptu je zase fajn, že si ho snadno zapamatujete. Hlavní ingredience, čili vejce, cukr a mouka, jsou po čtyřech, ostatní po dvou. A milá návštěva si zas pochvalovala, jak je roláda lehoučká a náplň nepřeslazená.

Vajíčka vyšleháme s cukrem, až zesvětlají a nabudou. Šleháme dlouho, min. 5-10 minut, to zaručí, že piškot bude pěkně nadýchaný. Nakonec zašleháme vodu i olej, oboje přiléváme tenkým pramínkem. Mouku i kakao prosejeme a do vyšlehaných vajíček postupně vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až těsto budeme lít na plech.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečící fólií nebo papírem, nalijeme na něj těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct na 8-10 minut. Korpus je upečený, když tzv. pruží - po zmáčknutí prstem se vrátí zpátky.

Mezitím si nachystáme čistou utěrku. Lehce ji navlhčíme vodou, položíme na upečený korpus a za pomoci prkénka převrátíme. Sloupneme pečící fólii/papír a roládu zavineme i s utěrkou, necháme vychladnout.

Šlehačku ušleháme dotuha. Roládu rozvineme, potřeme šlehačkou, posypeme nastrouhanou čokoládou a kousky jahod, opět zavineme (tentokráte bez utěrky) a necháme vychladit, aby náplň ztuhla a zpevnila.

2016-07-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI