Ingredience: | |||||
špaldová celozrnná mouka Natural Jihlava | 160 g | špaldová mouka hladká Bio Harmonie | 150 g | kakaový prášek Troubelice | 30 g |
sůl | špetka | jedlá soda | na špičku lžičky | kokosový olej zbavený vůně | 100 g |
prášek do pečiva | 1 balíček (17g) | panela či jiné sladidlo | 114 g | jablečný ocet | na špičku lžičky |
rostlinné mléko | 411 ml | ||||
Krém: | |||||
kokosové mléko REAL 80% | 2 plechovky (2x400ml) | kokosový olej zbavený vůně | 50 ml | sladidlo (javorový sirup či jiné) | dle chuti |
pomleté vanilkové lusky | dle chuti | ||||
Zdobení: | |||||
kakaový prášek či čokoláda | dle chuti | čerstvé ovoce | dle chuti |
Kakaové verze moučníků mám moc ráda. Jmeniny našich malých zlatíček a zároveň chuť dát si nějakou dobůrtku, mě zase přivedla k experimentům. Chtěla jsem něco plněného a vyhrály to kakaové řezy. Dlouho ladím pro mě ideální korpus, aby byl vláčný a nadýchaný jako s vajíčky. Opět jsem si posunula hranice. Konečně se mi povedl luxusní korpus bez vajec a mléka, nadýchaný a velmi chutný. Povedl se mi korpus, který má univerzální využití u krtkova dortu, korpusu na dort, perník, řezy, brumíků, muffinů, prostě univerzální a zároveň velmi snadný, chutný, že ani manžel nepoznal rozdíl a moc si jej chválil, cože je velká poklona, protože jinak odhalí téměř vše.
Připravíme si ingredience, vezmeme si mísu, do které nasypeme mouky a přidáme ostatní sypké suroviny: panelu, prášek do pečiva, špetku soli, kakaový prášek, jedlou sodu. Ve vodní lázni si rozpustíme kokosový olej, který necháme vychladnout, případně opět ve vodní lázni ochladíme. Rozpuštěný kokosový olej nalijeme k sypkým surovinám. S pomocí metly mícháme a přiléváme rostlinné mléko a jablečný ocet, důkladně vše zamícháme.
Připravíme si formu, do které nalijeme připravené těsto, já použila silikonovou, takže jsem nemusela nic vymazávat. Samozřejmě lze využít rovněž plech či dortovou formu, kterou je třeba případně vystlat pečícím papírem či důkladně vymazat a vysypat.
Formu s těstem vložíme do rozehřáté trouby na 180°C a pečeme přibližně 1 hodinu, vyzkoušíme špejlí. Pokud by se vám zdálo, že povrch se při pečení vysušuje a uvnitř je moučník ještě málo pečený, překryjte jej pečícím papírem a pečte dál.
Upečený korpus necháme důkladně vychladnout. Pokud pečeme v silikonových formách, je dobré moučník vyndat krátce po upečení.
Během chladnutí si můžeme připravit krém, jeho příprava je velmi snadná. Vezmeme kokosová mléka v plechu, která jsme měli den předem v lednici (případně pokud není čas 45 minut v mrazáku, ne déle), otevřeme a vyndáme z nich pouze tuhou část, kterou dáme do mísy. Vezmeme metličku a lehce našleháme. Do kokosového mléka přidáme sladidlo a vanilku dle chuti. Nakonec vmícháme ve vodní lázni rozpuštěný kokosový olej, který musí mít stejnou teplotu jako krém před spojením a máme hotovo. Krém dáme do lednice ztuhnout.
Možností variací zdobení je celá řada. Můžeme polít čokoládou, ozdobit ovocem či obojí nakombinovat. Úplně vidím čerstvé jahůdky ze zahrádky a sem tam cáknout na ovoce čokoládou.
No a po vychladnutí se do té dobrůtky pustíme.
Přeji příjemné mlsání a dobrou chuť.
Pokud máte rádi čokoládový krém, tak stačí přidat ve vodní lázni rozpuštěnou hořkou čokoládu, kterou před přidáním vychladíme ve vodní lázni bez přidání kokosového oleje.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI