Kakaovo-ořechový dort s kokosovým a čokoládovým krémem s hoblinkami zpět

Ingredience:
máslová nebo Hokaido dýně130 gšpaldová mouka T 1050200 gpohanková mouka hladká50 g
České Ghíčko Bio60 gvejce4 kskakaový prášek Troubelice2 lžíce
kokosový cukr Puritas120 glískové oříšky64 gvoda80 ml
jablečný ocet pár kapekprášek do pečiva bez fosfátů2 lžičkyČeské Ghíčko Bio na vymazání formy
Krém:
kokosové mléko 80% REAL1 plechovka (400g)kokosová smetana Soyatoo1 ksčokoláda na vaření Vivani 70% cacao BIO, vegan1/2 ks
kakaový prášek Troubelice2 - 3 lžíceVivani hot chocolate vegan - kousky čokolády4 - 5 lžic
Zdobení:
nastrouhaná čokoláda na vaření Vivani 70% cacao BIO, vegan dle potřeby
máslová nebo Hokaido dýně 130 g, špaldová mouka T 1050 200 g, pohanková mouka hladká 50 g, České Ghíčko Bio 60 g, vejce 4 ks, kakaový prášek Troubelice 2 lžíce, kokosový cukr Puritas 120 g, lískové oříšky 64 g, voda 80 ml, jablečný ocet pár kapek, prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky, České Ghíčko Bio na vymazání formy, kokosové mléko 80% REAL 1 plechovka (400g), kokosová smetana Soyatoo 1 ks, čokoláda na vaření Vivani 70% cacao BIO, vegan 1/2 ks, kakaový prášek Troubelice 2 - 3 lžíce, Vivani hot chocolate vegan - kousky čokolády 4 - 5 lžic, nastrouhaná čokoláda na vaření Vivani 70% cacao BIO, vegan dle potřeby

Příprava

Začínám postupně ladit formu na nadcházející narozeninové dorty, čeká mě jeden v prosinci, další v únoru a dozajista jeden nejdůležitější v dubnu. Při poslední verzi kakaového dortu jsem byla moc spokojená s vegan variantou a říkala jsem si, že jiný kakaový péct nebudu. Jenže vždy když mám příležitost upéct dort, ráda vyzkouším něco jiného. Babička donesla čerstvá domácí vajíčka, lískové oříšky a tomu se nedalo odolat. Na dortu si pochutnali všichni a nikdo nepoznal přidanou dýni a už vůbec ne rozdíl mezi pařížskou šlehačkou a naší verzí kokosovo-čokoládového krému. Je prostě luxusní a lepší už asi nevymyslím. Náš malý mlsounek je po mamince a je vidět, že čokoládové krémy bude milovat stejně jako já. Úžasný lehký nadýchaný dortík, který byl náležitě oceněn a sněden do posledního drobečku a kousku čokolády.

Bílky oddělíme od žloutků. Ze žloutků vyšleháme krém společně s kokosovým cukrem. Z bílků vyšleháme sníh a dáme stranou.
Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme Ghí, najemno nastrouhanou dýni, kterou jsme vydlabali a oloupali, zamícháme již jen vařečkou, postupně přidáváme namleté lískové ořechy, kakaový prášek, vodu, pár kapek jablečného octa, postačí na špičku čajové lžičky a postupně přisypeme mouky a kypřící prášek, opět vše důkladně promícháme.
Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané formy, já použila na vymazání Ghí.
Formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus nechám důkladně vychladnout. Osvědčilo se mi připravit korpusy večer a druhý den plnit.

Vychladlý korpus seřízneme, aby byl rovný, odřezky můžeme využít k přípravě dezertu. 
Následně korpus rozřízneme na dva díly.
Připravíme si krémy, kterými budeme plnit.

Do mrazáku vložíme kokosové mléko v plechu na 45 minut, následně vyšleháme. Mezitím si vyšleháme kokosovou smetanu soyatoo, kterou dáme zachladit do lednice.
Polovinu vyšlehaného kokosového mléka dáme stranou, do druhé poloviny nasypeme strouhanou čokoládu, zamícháme a dáme zachladit do lednice.
Druhou část odděleného kokosového mléka smícháme s čokoládou na vaření. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni, následně čokoládu ochladíme opět ve vodní lázni, musí být studená, smícháme s vyšlehaným kokosovým mlékem, dáme na 30 minut zachladit do lednice.
Chlazení krémů je důležité z důvodu, aby se nám s krémy dobře pracovalo. Ideální je 30-60 minut.
Spodní část korpusu potřeme světlým krémem s kousky čokolády, hned na něj opatrně rozetřeme druhou čokoládovou-kokosovou vrstvu, přiklopíme. 
Já si oddělila část čokoládovo-kokosového krému na finální zdobení.
Vršek dortu potřeme vyšlehanou kokosovou smetanou soyatoo, dort dáme zachladit do lednice. Zbytek smetany soyatoo smícháme s čokoládovo-kokosovým krémem.
Nandáme do zdobícího sáčku a dáme zachladit do lednice.
Během chlazení si můžeme nastrouhat hoblinky, které budeme potřebovat na finální zdobení.

Přibližně po hodině dort vyndáme z lednice společně se zdobícím sáčkem, kde máme připravenou čokoládovo-kokosový krém. Vyzkoušíme si krém někde stranou, jestli dobře drží tvar a hezky se s ním pracuje, málo vychlazený může dělat potíže. Dort libovolně krémem ozdobíme, já jsem ozdobila po obvodu širokou špičkou, která vytváří širší kroužky se špičkou, jelikož mi zbyl ještě krém, udělala jsem ještě jednou to samé na vrch vzniklých kroužků. Střed dortu jsem ozdobila hoblinkami čokolády a dala vychladit do lednice.
Vychlazený dort krásně drží tvar, krémy krásně drží a zatuhnou.

Přeji příjemné mlsání.

2016-10-14 Dezerty

Poznámka

Na dort jsem použila formu o průměru 21 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI