Kakaový dort s ovocem zpět

Světlý korpus:
vejce4 kscukr moučka180 golej100 ml
voda150 mlpolohrubá mouka250 g
Tmavý korpus:
vejce6 kscukr200 gkakao60 g
voda8 lžicpolohrubá mouka140 gprášek do pečiv2 ks
Krém kakaový:
máslo90 ghladká mouka90 gmléko3 hrnky
máslo420 gcukr300 gkakao120 g
vejce1 - 2 ks
Želatina:
Dortové želé čiré1 ksvoda200 mlcukr2 lžíce
jahodové aroma1 kapka
vejce 4 ks, cukr moučka 180 g, olej 100 ml, voda 150 ml, polohrubá mouka 250 g, vejce 6 ks, cukr 200 g, kakao 60 g, voda 8 lžic, polohrubá mouka 140 g, prášek do pečiv 2 ks, máslo 90 g, hladká mouka 90 g, mléko 3 hrnky, máslo 420 g, cukr 300 g, kakao 120 g, vejce 1 - 2 ks, Dortové želé čiré 1 ks, voda 200 ml, cukr 2 lžíce, jahodové aroma 1 kapka

Příprava

Já jsem o víkendu připravila dort na oslavu 15. narozenin jedné slečny, která si ho moc přála. Zadání znělo jen: dort od Vendy, třeba kakaový krém, ale hodně ovoce. Musím říci, že mi udělalo velikou radost nejen přání dortu ode mě, ale hlavně poté nadšení, prý nejen vypadal dobře, ale i moc chutnal a už není. A tak se s Vámi o ten receptík podělím. PS: ovoce jsem nakoupila od všeho kousek, co bylo aktuálně k dostání, tedy: hruška, jablko, maliny, borůvky, jahody, mango, kaki, mochyně, hroznové víno, kiwi atd.

Korpusy a jejich příprava
Nejprve si upečeme světlý korpus, vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučkou do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “dorůžova”. Zdali je těsto upečené, to raději vyzkoušíme špejlí.
Tmavý korpus si připravíme tak, že žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém
Kakaový krém si připravíme tak, že z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém. Vejce se přidává pro lesk krému, není nutné jej přidávat.

Postup výroby dortu
Tmavý i světlý korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác a natřeme ho krémem. Jednu polovinu světlého korpusu potřeme marmeládou a poté i krémem a přiklopíme druhou půlkou světlého korpusu. Celé to položíme na natřený tmavý korpus a vršek opět natřeme marmeládou a krémem. Celé to přiklopíme zbylou polovinou tmavého korpusu. Nakonec celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice.

A pak přijde ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Teď si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a sporák vypneme. Želatinu ještě chvilku mícháme a tím nám trochu zchladne a ztuhne, než ji na ovoce nalijeme (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.

Nyní si můžete udělat čokoládovou ozdobu na bok dortu. Ustřihneme pruh pečicího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku si změříte na dortu. Rozehřejeme si čokoládovou polevu v sáčku. Doporučuji polevu od českého výrobce Carla. Jakmile je rozehřátá, ustřihneme růžek obalu a cik-cak podle fantazie polevu nastříkáme na připravený pruh pečicího papíru. Chvilka strpení je potřeba, poleva musí trochu ztuhnout, aby nebyla tekutá, ale zase neztuhla úplně, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou polevou přilepíme na bok dortu, včetně pečicího papíru, a uložíme do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečicí papír a máme hotovo.

2019-02-08 Dezerty

Poznámka

Váha 4400 g, výška 10 cm základ, výška včetně ovoce 18 cm, průměr 25 cm

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI