Světlý korpus: | |||||
vejce | 4 ks | cukr moučka | 180 g | olej | 100 ml |
voda | 150 ml | polohrubá mouka | 250 g | ||
Tmavý korpus: | |||||
vejce | 6 ks | cukr | 200 g | kakao | 60 g |
voda | 8 lžic | polohrubá mouka | 140 g | prášek do pečiv | 2 ks |
Krém kakaový: | |||||
máslo | 90 g | hladká mouka | 90 g | mléko | 3 hrnky |
máslo | 420 g | cukr | 300 g | kakao | 120 g |
vejce | 1 - 2 ks | ||||
Želatina: | |||||
Dortové želé čiré | 1 ks | voda | 200 ml | cukr | 2 lžíce |
jahodové aroma | 1 kapka |
Já jsem o víkendu připravila dort na oslavu 15. narozenin jedné slečny, která si ho moc přála. Zadání znělo jen: dort od Vendy, třeba kakaový krém, ale hodně ovoce. Musím říci, že mi udělalo velikou radost nejen přání dortu ode mě, ale hlavně poté nadšení, prý nejen vypadal dobře, ale i moc chutnal a už není. A tak se s Vámi o ten receptík podělím. PS: ovoce jsem nakoupila od všeho kousek, co bylo aktuálně k dostání, tedy: hruška, jablko, maliny, borůvky, jahody, mango, kaki, mochyně, hroznové víno, kiwi atd.
Korpusy a jejich příprava
Nejprve si upečeme světlý korpus, vymažeme a vysypeme hrubou moukou dortovou formu (průměr 26 cm). Poté si předehřejeme troubu na 180°C a vyšleháme 4 bílky v tuhý sníh. Pak si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučkou do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do formy a pečeme “dorůžova”. Zdali je těsto upečené, to raději vyzkoušíme špejlí.
Tmavý korpus si připravíme tak, že žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané dortové formy (průměr 26 cm), pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).
Krém
Kakaový krém si připravíme tak, že z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém. Vejce se přidává pro lesk krému, není nutné jej přidávat.
Postup výroby dortu
Tmavý i světlý korpus si 1x prořízneme. Spodní část tmavého korpusu si položíme na tác a natřeme ho krémem. Jednu polovinu světlého korpusu potřeme marmeládou a poté i krémem a přiklopíme druhou půlkou světlého korpusu. Celé to položíme na natřený tmavý korpus a vršek opět natřeme marmeládou a krémem. Celé to přiklopíme zbylou polovinou tmavého korpusu. Nakonec celý dort pomažeme krémem a dáme ztuhnout do lednice.
A pak přijde ta chvíle pro naši fantazii. Ovoce, které máme rádi nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Teď si připravíme želatinu. Všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a sporák vypneme. Želatinu ještě chvilku mícháme a tím nám trochu zchladne a ztuhne, než ji na ovoce nalijeme (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použijeme na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřeme. Dort uložíme do lednice a necháme vychladit.
Nyní si můžete udělat čokoládovou ozdobu na bok dortu. Ustřihneme pruh pečicího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku si změříte na dortu. Rozehřejeme si čokoládovou polevu v sáčku. Doporučuji polevu od českého výrobce Carla. Jakmile je rozehřátá, ustřihneme růžek obalu a cik-cak podle fantazie polevu nastříkáme na připravený pruh pečicího papíru. Chvilka strpení je potřeba, poleva musí trochu ztuhnout, aby nebyla tekutá, ale zase neztuhla úplně, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou polevou přilepíme na bok dortu, včetně pečicího papíru, a uložíme do lednice. Zhruba za hodinku už jen strhnout pečicí papír a máme hotovo.
Váha 4400 g, výška 10 cm základ, výška včetně ovoce 18 cm, průměr 25 cm
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI