Korpus: | |||||
máslo | 315 g | hladká mouka | 280 g | kypřící prášek | 2 a 1/2 lžičky |
sůl | špetka | krupicový cukr | 375 g | vejce | 7 ks |
podmáslí | 160 ml | kompotovaný ananas | 200 g | strouhaný kokos | 125 g |
Poleva: | |||||
bílky | 3 ks | moučkový cukr | 156 g | vanilkový cukr | 1 a 1/4 sáčku |
máslo | 156 g | máslo a hrubá mouka | na vysypání formy | květy (nejlépe jedlé) | na dozdobení |
Trochu jiný, než jsme zvyklí, ale přesto dobrý....
Vytřeme máslem a vysypeme moukou čtvercovou formu o hraně 25 cm.
Smícháme si hladkou mouku s kypřícím práškem a solí.
Oddělíme žloutky a bílky.
Ve větší míse utřeme máslo s krupicovým cukrem. Nejlépe elektrickým šlehačem. Asi po 5 minutách šlehání přidáváme po jednom žloutku a pořád šleháme. Pak přidáme moučnou směs a podmáslí.
Ananas nakrájíme na malé kousky a spolu s kokosem vmícháme do těsta. Nakonec vyšleháme sníh z bílků, do kterého jsme před koncem šlehání přidali vanilkový cukr. Opatrně překládáním vmícháme sníh do těsta.
Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby, kterou jsme předehřáli na 180°C a pečeme cca 1 hodinu. Kontrolujeme špejlí - každá trouba peče jinak.
Po dopečení necháme korpus vychladnout.
Polevu připravíme tak, že si dáme vařit vodu do většího kastrolu. Když voda vře, dáme si do ní ohnivzdornou misku, dáme do ní bílky a moučkový i vanilkový cukr. Mícháme, dokud se cukry nerozpustí (asi 2 - 3 minuty). Pak vyndáme z vodní lázně a elektrickým šlehačem šleháme, dokud bílky nevychladnou. Udělá se nám tím vlastně sladký sníh. Když je chladný, všleháváme máslo. Zpočátku to vypadá jako by se máslo srazilo, ale nebojte - vyšlehá se do hladkého krému.
Dort se krémem potře pouze po povrchu. Dozdobujeme dle fantazie a možností bílými květy. Samozřejmě nejlepší jsou jedlé. Pokud nemáme, použijeme, co máme za květy - jen nesmějí být ošetřeny chemií. Abychom nekontaminovali krém šťávou, která může z květu vytékat - zabalíme stopku do alobalu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI