Těsto: | |||||
vajíčka | 4 ks | cukr krupice | 115 g | hladká mouka | 115 g |
prášek do pečení | 0,5 lžičky | máslo | 30 g | kakao na pečení | 30 g |
vařené kaštany | 50 g | ||||
Krém: | |||||
mascarpone | 250 g | smetana na šlehání (min 31%) | 200 ml | práškový cukr | 4 lžíce |
kaštanový krém | 2 lžíce | vařené kaštany | 50 g | ||
Na ozdobu: | |||||
vařené kaštany | 25 g |
Moc mě baví experimentovat, a když v obchodě trefím na něco, co neznám, dost často se stává, že to skončí v mém nákupním košíku. Obdobně tomu tak bylo i u kaštanového krému od Bonne Maman, který mi padl do oka v jednom z vídeňských supermarketů - koupit se dá ale i u nás, a to minimálně na netu. No a když jsem pak v Normě pod budějovickým Dvořákem trefila na jedlé kaštany, bylo rozhodnuto, co se bude dít! Pokud máte také tak rádi zvuk praskajících ořechů, jejich vůni a lehce sladkou chuť, tyto cupcakes Vás zaručeně osloví!
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Nyní si připravíme kaštany. Určitě je můžete koupit v obchodě ve slupce, nařezávat je, péci a loupat. Já si je ale koupila rovnou vyloupané v sáčku, a to v sekci oříšků v Normě. Vložíme je všechny do mixéru a rozsekáme na malé kousky - v této podobě je použijeme do těsta, krému i na ozdobu.
Sypké suroviny zahrnující mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme v misce. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme směs mouky, prášku do pečiva a kakaa a opatrně ji zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a opět opatrně zapracujeme. Nakonec přidáme 50 gramů rozsekaných kaštanů a naposledy promícháme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Krém je velice jednoduchý. Všechny suroviny vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.
Zdobíme dle fantazie. Já zvolila velice jednoduchou variantu v rustikálním stylu, a to posypání zbývajícími kaštany. Určitě by vypadala hezky i varianta krém + půl lžičky kaštanového krému + rozemleté kaštany - popřípadě i kousky čokolády.
Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcaků najdete na jedné ze záložek blogu - tady.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI