Kaštanový cheesecake s hořkou čokoládou a pekanovými ořechy zpět

Těsto:
hladká mouka150 gstudené máslo75 gtřtinový nebo kokosový cukr2 lžíce
žloutek1 ksstudená voda5 lžic
Náplň:
smetanový sýr s krémovější konzistencí300 gpolotučný tvaroh100 gzakysaná smetana100 g
smetana ke šlehání100 mlvejce3 kskaštanové pyré250 g
Poleva:
hořká čokoláda200 gmáslo100 gsmetana ke šlehání150 g
pekanové ořechy hrst
hladká mouka 150 g, studené máslo 75 g, třtinový nebo kokosový cukr 2 lžíce, žloutek 1 ks, studená voda 5 lžic, smetanový sýr s krémovější konzistencí 300 g, polotučný tvaroh 100 g, zakysaná smetana 100 g, smetana ke šlehání 100 ml, vejce 3 ks, kaštanové pyré 250 g, hořká čokoláda 200 g, máslo 100 g, smetana ke šlehání 150 g, pekanové ořechy hrst

Příprava

Už od minulého podzimu chci upéct kaštanový cheesecake. Loni jsem se však nezvládla dostat ke kaštanovému pyré a na výrobu vlastního taky nebyl čas. Letos jsem byla chytřejší a jedním pyré se předzásobila. Konkrétně jsem si ho koupila (lehce ovíněná) po kurzu vaření v Chefparade. 250 g vyjde na 99 Kč – nic levného, ale po tom víně jsem ho prostě potřebovala. A dobře jsem udělala. Dokonce je mi líto, že jsem měla jen jedno.

Cheesecake jsem se rozhodla tvořit vcelku spontánně, proto jsem i použila kombinaci surovin, které jsem měla zrovna k dispozici. Každopádně se zadařilo a tak recept posílám dál.

Postup:

  1. Jako základ pro cheesecake si vytvořte křehké těsto. Z mouky a másla vytvořte prsty drobenku. Přidejte cukr, žloutek, vodu a lehce zpracujte v těsto.
  2. Dortovou formu vytřete máslem. Dno vyložte připraveným těstem a dejte na 15 minut chladit do lednice (těsto do formy vtlačte). Poté propíchejte vidličkou a nechce 10 minut péct při teplotě 175 °C.
  3. Vyšlehejte smetanový sýr. Postupně přidávejte tvaroh, obě smetany, vejce, kaštanové pyré. Po každé přidané surovině šlehejte.
  4. Kaštanovou náplň vlijte na předpečené těsto a dejte na 175°C péct po dobu 10 minut. Poté teplotu snižte na 140° C a pečte dalších cca 40 – 50 minut. Hotový cheesecake má být zvenku upečený a uvnitř jakoby syrový.
  5. Po vyjmutí z trouby cheesecake opatrně oddělte nožem od krajů pečící nádoby, obruč však neoddělávejte.
  6. Cheesecake nechte zcela zchladnout – poté nechce tuhnout přes noc v lednici.
  7. Nakonec cheesecake polijte připravenou polevou z hořké čokolády a zdobte nasekanými pekanovými ořechy.

Poleva z hořké čokolády:

  1. Rozpusťte máslo, přidejte smetanu a přiveďte k varu.
  2. Poté stáhněte z plotny, vsypte pecičky hořké čokolády (nebo nalámanou čokoládu) a rychle vmíchejte do lesklé hmoty.
  3. Ihned polévejte zcela vychlazený cheesecake.

TIP: Cheesecake krájejte nahřátým nožem – vznikne tak přesný hladký řez.

TIP: Výsledná struktura cheesecaku velmi záleží na zvoleném druhu použitého sýra. Zkouším různé druhy, různých konzistencí. V tomto receptu jsem zvolila drobivější typ smetanového sýra – spíše podobný tvrdému tvarohu. I samotný cheesecake byl tak drolivější – doporučuji zvolit tedy krémový typ – např. Philadephia.

TIP: Pokud zvolíte tužší a drolivý sýr, pak před podáváním a krájením doporučuji nechat cheesecake 5 – 10 minut odpočinout v pokojové teplotě. (Pokud budete krájet ihned, může se sýrová směs mírně drolit.)


Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2015-11-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI