Ingredience: | |||||
jedlé kaštany | 500 g | plnotučný tvaroh nebo mascarpone | 250 g | mléko | 500 ml |
smetana ke šlehání | 200 ml | pomerančová kůra | dle chuti | rýžový sirup nebo jiné sladidlo | dle chuti |
med | 2 lžíce | olej | 1 lžíce |
Naše babičky, tedy spíš prababičky jedlé kaštany znaly, vařily a pekly z nich. Nám se do života vrátily v podobě horkých a voňavých kornoutů, které si jednou do roka koupíme na vánočním trhu. Proč je ale nevyzkoušet i v jiné podobě. Já jsem tentokrát zvolila lehký tvarohový dezert.
Kaštany nařízněte rovným řezem před vypouklou část. Vařte v čisté vodě 10 minut. Poté vodu slijte a kaštany nechte v hrnci pod pokličkou ještě dalších 5 minut v páře. Takto připravené kaštany snadno oloupete. Přibližně 10 kaštanů si dejte stranou na krokant. Mléko přiveďte k varu. Do mléka přidejte oloupané kaštany a na mírném plameni za občasného míchání vařte, dokud vám nevznikne hrubší kaštanová kaše. Tuto kaštanovou hmotu přepasírujte přes jemné síto a nechte vychladit.
Ušlehejte si pevnou šlehačku. V míse našlehejte tvaroh a vychladlé kaštanové pyré, přislaďte sirupem a lehce okořeňte strouhanou pomerančovou kůrou. Nakonec přimíchejte šlehačku a nechte vychladit.
Zbylé vařené kaštany nasekejte na hrubší kousky a smíchejte s medem. Na malé pánvičce rozehřejte olej a přidejte kaštany s medem. Míchejte, dokud se tekutina nevypaří a med nezačne karamelizovat. Nechte vychladnout.
Krém rozdělte do skleniček a ozdobte medovými kaštany.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI