Ingredience: | |||||
kefír | 500 ml | hladká mouka | 300 g | cukr | 100 g |
vejce | 1 ks | soda | 1 rovná lžička |
Klasika, kterou nám vařila od malička maminka. Díky tomu jsem dlouho neznala obvyklou klasiku z droždí, kterou dělala mému muži jeho maminka (a zřejmě i vaše maminky vám). Jak vidíte, od pohledu jsou stejně nadýchané a vláčné jako ty kynuté, jen se nemusí čekat, až nakynou, smaží se hned po umíchání těsta.
Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme.
Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trochou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabudou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany.
Z lívanečníku setřeme případně zbytky těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.
Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), v sezoně s čerstvým ovocem. Výborné jsou i s javorovým sirupem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI