Kladdkaka - švédské Brownies zpět

Ingredience:
máslo100 gcukr krystal250 gvelké vejce2 ks
hladká mouka150 gkakao3 lžícevanilkový cukr1 lžička
cukr moučka na posypáníšlehačka k podávání
máslo 100 g, cukr krystal 250 g, velké vejce 2 ks, hladká mouka 150 g, kakao 3 lžíce, vanilkový cukr 1 lžička, cukr moučka na posypání, šlehačka k podávání

Příprava

Uprostřed je nedopečený a připomíná brownies a na okrajích křupavý. Slovo „kladd“ znamená mazlavý a patlavý, tak si dejte pozor, ať dort nepřepečete, ztratil by svoje kouzlo. Také použijte kvalitní kakao holandského typu, aby byl dort co nejtmavější a co nejčokoládovější. Kdyby to bylo jen na mě, nejím celé dny nic jiného a vždycky, když kladdkaku někam přinesu, slehne se po ní zem.

Předehřejte troubu na 175 stupňů. V hrnci rozpusťte máslo, odstavte z plotny a nechte mírně vychladnout. Vmíchejte cukr, vejce a dobře zamíchejte. Přidejte ostatní ingredience a opět zamíchejte.
 
Nalijte těsto do, pečícím papírem vyložené a máslem vymazané, dortové formy o průměru 24 cm. Vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte cca 20 minut na 175 stupňů. Dort by měl být upečený na okrajích a ne úplně propečený uprostřed.

Nechte vychladnout a pak posypte práškovým cukrem. Servírujte s vyšlehanou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Osobně preferuji šlehačku, protože jak mi jednou řekla jedna Švédka: "Se šlehačkou je všechno lepší". A ještě švédsky, ať se taky něco přiučíte: "Allt är bättre med grädde."
2013-11-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI