Ingredience: | |||||
hladká mouka | 240 g | moučkový cukr | 100 g | strouhaný kokos | 100 g |
kakao | 2 lžíce | domácí vanilkový cukr | 1 lžíce | změklé máslo | 220 g |
žloutek | 2 ks |
Nedávno jsme vás s dětmi zavedli do historické cukrárny. Sice to není tak dlouho, ale už i já vzpomínám, co vše se za mého dětství jedlo a co už třeba není k sehnání nyní, nebo jsem se s tím alespoň v obchodě nesetkala.
Tak třeba Lucinky. Pamatujete si na ně? Byly to sušenky buď hnědé, tlačené strojkem ve tvaru kvítků se 4 okvětními lístky a se světlým středem, nebo světlé s marmeládovým středem. Já měla hrozně ráda ty kakaové. Jedla jsem je tak, že jsem nejdříve okousala "okvětní lístky" a teprve nakonec světlý střed. Sušenky byly v takových plastových vaničkách, v krabičce a vzpomínám si, že navrchu byla modrá krabička a vyfocenými sušenkami. Pak ještě bývaly další sušenky, které se vyrábí do dneška - derby, esíčka a koka sušenky. A když už jsme byli u toho vzpomínání a nedávno jsme si upekli jiné sušenky, rozhodla jsem se, že tentokrát přijde řada na koka sušenky. V poslední době se totiž staly domácí koka sušenky populární. Alespoň já jsem se setkala na různých stránkách s několika zaručenými recepty. V podstatě jde vždy o zhruba stejný recept. A protože už jsem měla dobrou zkušenost s domácími oreo sušenkami, rozhodla jsem se opět pro recept od Jedlíkovo vaření. Z uvedeného množství jsme upekli 64 kousků.
Všechny suroviny důkladně zpracujeme v těsto, které necháme v lednici na hodinu odpočinout. Troubu si rozpálíme na 180 stupňů. Odleželé těsto tvarujeme do kuliček. Ty klademe na plech pokrytý pečicím papírem. Vidličkou pak kuličky zploštíme - tak nám vznikne zdobení sušenek. Pečeme v troubě zhruba 20 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI