Kokosové crinkles zpět

Ingredience (40 sušenek):
změklé máslo80 gcukr krystal100 gvejce2 ks
citron - kůra1/2 kshladká mouka240 gstrouhaný kokos100 g
kypřící prášek1 lžičkasůl špetkamoučkový cukr na obalování dle potřeby
změklé máslo 80 g, cukr krystal 100 g, vejce 2 ks, citron - kůra 1/2 ks, hladká mouka 240 g, strouhaný kokos 100 g, kypřící prášek 1 lžička, sůl špetka, moučkový cukr na obalování dle potřeby

Příprava

Crinkles, aneb popraskané sušenky, teď před Vánoci přímo zaplavily internet a já je mám na vánočním seznamu taky.  Nakonec jsem je nejdřív zkusila v kokosové verzi, protože kokosové cukroví mám hrozně ráda. První pokus proběhl minulý týden, ale moc jsem s ním spokojená nebyla. Těsto jsem nechala v lednici přes noc, což klasickému cukroví sice prospívá, jenže tady to bylo spíš na škodu, protože sušenky pak během pečení moc nepopraskaly. Navíc jsem kuličky dělala moc velké a pekla je zbytečně dlouho. Včera proběhl pokus číslo dvě, vyvarovala jsem se všech předchozích pochybení a sušenky se povedly na jedničku. Navrch křupavé, uvnitř měkké, s úžasně kokosovou chutí, k tomu krásně popraskané. Na fotku nehleďte, to jsem fotila ty "nepovedené" minulý týden, včera jsem neměla foťák a sušenky hned putovaly k nemocné sestřičce.

V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, stačí 1-2 minuty. Zašleháme obě vajíčka a citronovou šťávu a kůru, opět stačí krátce, jen aby se všechny suroviny spojily. Přidáme mouku, kokos, kypřící prášek a sůl a vymícháme hladké, poněkud lepivé těsto. Zformujeme ho do koule, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.

Tip: Pokud se vám těsto příliš lepí na ruce, trochu si je pomoučněte moukou, až ho budete tvarovat do koule. Do těsta ale mouku nepřidávejte, sušenky by byly příliš tuhé. Těsto chlaďte v lednici hodinu, ne déle. Sušenky by během pečení nepopraskaly, protože těsto by bylo příliš vychlazené a ztuhlé.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Odebíráme malé kousky těsta a v dlaních vyvalujeme kuličky velké asi jako malý vlašský ořech (já jsem si je odvažovala po 15 gramech). Každou kuličku důkladně obalíme v moučkovém cukru, ten z nich nijak neoklepáváme. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem, s menšími rozestupy, protože během pečení se ještě zvětší. Pečeme 10-12 minut.

Sušenky skladujeme v dobře uzavřené nádobě, mimo lednici.

2019-12-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI