Ingredience: | |||||
strouhaný kokos | 200 g | sušené mléko | 100 g | kondenzované mléko | 250 g |
kakao na vaření | 2 lžíce |
Můj druhý tip na vánoční cukroví je kokosový suk, který určitě znáte z pouti. Přiznám se, že pravý kokosový suk z pestrobarevného pouťového stánku jsem nikdy nejedla. Dřív jsem neměla kokos ráda a na výběr mívali tolik jiných, lepších věcí. Třeba pendreky, turecký med a perníková srdce. No a když jsem kokosu přišla na chuť, přestala jsem chodit na poutě. Doma jsme na Vánoce dělávali "rafaella", kuličky z kokosu a kondenzovaného mléka, plněné mandlí a obalené dalším kokosem, mizely z podnosu vždycky mezi prvními. Kokosový suk vypadal, že bude podobný hit, a nezklamal.
V míse smícháme kokos se sušeným i kondenzovaným mlékem, stačí jen, aby se všechny suroviny rovnoměrně promísily. Poté směs rozdělíme na dvě poloviny, do jedné vmícháme kakao a teprve poté obě řádně propracujeme na tužší, lehce lepivou hmotu.
Tip: Během hnětení může "těsto", obzvlášť kakaové, pustit tuk - na dotek bude hodně mastné. Dejte si pozor, abyste si jím neobarvili bílý kokos, jinak to ničemu nevadí.
Z bílé i kakaové hmoty vyválíme na prst tlusté válečky, opatrně je stočíme dohromady, jako když motáme cop/vánočku a ještě jednou vyválíme, aby se zahladily spoje či praskliny. Necháme min. hodinu v lednici zatuhnout a ostrým nožem šikmo nakrájíme na malé špalíky. Já jsem z části hmoty vyválela i malé kuličky - kokosové jednohubky - bílé, kakaové a dvoubarevné.
Skladujeme v chladu. Jak dlouho vydrží, tentokrát netuším, u nás se s prominutím sežraly během dvou dní. Myslím ovšem, že min. týden by neměl být problém.
Inspirace: časopis F.O.O.D
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI