Koláč se švestkami, jablíčky a mákem z domácího "listového těsta" a tartaletky s jablíčky, skořicí, rozinkami zpět

Těsto na 2 koláče a 3 tartaletky:
špaldová hladká mouka T 1050500 gvejce2 - 3 ksAlsan Bio120 g
jablečný ocet2 lžícevoda9 lžicsůl1/2 lžičky
Alsan Bio nebo Ghí na potření
Náplň:
švestky dle potřebymák2 - 3 lžícejablka2 ks
špaldová hladká mouka T 1050 500 g, vejce 2 - 3 ks, Alsan Bio 120 g, jablečný ocet 2 lžíce, voda 9 lžic, sůl 1/2 lžičky, Alsan Bio nebo Ghí na potření, švestky dle potřeby, mák 2 - 3 lžíce, jablka 2 ks

Příprava

Toto těsto jsem testovala na slano, jelikož jsem měla strašnou chuť na sladkou verzi, druhá volba variace byla předem dána. Měla jsem strašnou chuť na kombinaci švestek s mákem a tomu se prostě nedalo odolat, trošku těsta mi zbylo, a tak jsem našemu malému mlsáčkovi připravila ještě jablečné tartaletky s rozinkami a skořicí. No musím říct, že jedno lepší než druhé, prostě MŇAM a to se ozývalo i od malého strávníčka, aby ne.

Smícháme mouku s vejci, přidáme vodu, jablečný ocet, sůl, nahrubo nastrouháme tuk. V původní verzi receptu je použít 100% tuk, já jsem přidala tolik tuku, aby se mi s těstem hezky pracovalo a těsto se mi nelepilo. Pokud chcete těsto vláčnější, tak si tuk přidejte. Syn bohužel klasické máslo nesmí, jinak bych jej určitě použila.
Počítejte s tím, že těsta je na 2 koláče. Ocet může být použit i klasický.

Připravené nelepivé těsto vložíme do igelitového sáčku, dáme odležet do lednice, já ponechala těsto v lednici 2 hodiny.

Jelikož jsem měla pouze mražené švestky, vyndala jsem si je z mrazáku, nechala povolit, přistrouhala jsem k nim oloupaná jablíčka krátce prohřála, abych se zbavila vody a šťávy, kterou švestky pustily.
Do hotové směsi jsem již jen vmíchala mletý mák.
Připravené těsto vyjmeme z lednice, vyválíme, vložíme do formy, vytvarujeme prsty okraje. Do připraveného korpusu rovnoměrně rozprostřeme připravenou náplň. Koláč vložíme do rozehřáté trouby na 200°C, pečeme 15 minut.

Postup na tartaletky byl následující. Těstem jsem vyplnila formičky, vytvarovala prostor pro náplň, kterou tvořila nahrubo nastrouhaná jablíčka, ke kterým jsem přidala skořici a rozinky, směs jsem zamíchala, košíčky směsí naplnila a pekla společně s koláčem.

Přeji dobrou chuť.

2016-10-06 Dezerty

Poznámka

Pokud máte švestky čerstvé, nastrouhejte na dno těsta na hrubo jablka, naskládejte na ně rozpůlené, vypeckované švestky a zasypte mákem, případně přidejte do máku trošku cukru, ale není třeba, jablíčka krásně osladí. Formičky jsem nevymazávala, upečené těsto vyklouzlo krásně ven. Pokud máte obavu, vložte do formy a formiček pečící papír.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI