Koláč z kefíru a čokolády zpět

Ingredience:
špaldová celozrnná mouka2 hrnkytřtinový cukr1/2 - 3/4 hrnkubezfosfátový prášek do pečiva1 ks
kefírové mléko (podmáslí)1 a 1/2 hrnkuvejce2 ksbanán1 ks
sůl špetkasmetana (min 30%)120 mlplnotučné mléko100 ml
kvalitní hořká čokoláda (min 70%)100 gmáslo1 lžíce(třtinový) moučkový cukr dle chuti
ostružiny dle chutimáslo na vymazání formymouka na vysypání formy
špaldová celozrnná mouka 2 hrnky, třtinový cukr 1/2 - 3/4 hrnku, bezfosfátový prášek do pečiva 1 ks, kefírové mléko (podmáslí) 1 a 1/2 hrnku, vejce 2 ks, banán 1 ks, sůl špetka, smetana (min 30%) 120 ml, plnotučné mléko 100 ml, kvalitní hořká čokoláda (min 70%) 100 g, máslo 1 lžíce, (třtinový) moučkový cukr dle chuti, ostružiny dle chuti, máslo na vymazání formy, mouka na vysypání formy

Příprava

K tomuto receptu nemám ani žádný zvláštní příběh. Byl to jeden z takových těch pokusů/omylů. Buď to vyjde, a nebo ne. Navíc jsem chtěla zkusit něco jednoduchého. Využila jsem vše, co dům dal, a postup založila hrníčkové bábovce. Jako bábovka ale nechutná, je opravdu hodně vláčná a kdybych koláč sama nepekla, myslela bych si, že je v něm určitě pudink. Pro příště bych možná akorát přidala ještě čokoládu navíc. Ale kdo ví, méně je někdy více.

  1. Smetanu spolu s mlékem přiveďte k varu.
  2. Jakmile začne mléčná směs bublat, stáhněte ji z plotny, vhoďte do ní nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se složky nespojí v hladkou a lesklou čokoládovou ganache.
  3. Nakonec do čokolády vmíchejte lžíci másla.
  4. Ve středně velké míse promíchejte společně špaldovou mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  5. Přidejte kefír, vejce a nahrubo nastrouhaný banán. Důkladně promíchejte v hladké těsto.
  6. Půlku z těsta odlijte do nádoby s čokoládovou ganache a promíchejte.
  7. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem.
  8. Okraje formy i včetně pečicího papíru vymažte máslem a vysypte špaldovou moukou.
  9. Nejprve do formy nalijte světlé těsto a poté těsto čokoládové.
  10. Pečte na 175°C cca 45 – 50 minut. (Koláč bude i po upečení velmi vláčný, proto zde příliš nefunguje test se špejlí).
  11. Hotový koláč posypte moučkovým cukrem a zdobte čerstvými ostružinami.

TIP: Čokoládovou ganache můžete použít i na polití hotového koláče.

TIP: Podávejte s domácí šlehačkou.

2017-09-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI