Ingredience na 40 - 50 koláčků: | |||||
hladká výběrová mouka | 500 g | sůl | 1 lžička | žloutek | 2 ks |
vanilkový pudink | 1 balíček | vanilkový cukr | 1 balíček | moučkový cukr | 3 lžíce |
olej | 200 ml | mléko | 250 ml | droždí | 42 g (kostka) |
Upečte si výborné nadýchané koláčky s povidly a posypané drobenkou.
Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme lžíci (z těch tří celkových) cukru a lžíci mléka. Umícháme kašičku a na teplém místě necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbývající ingredience vč. kvásku a vymícháme pružné nelepivé těsto. Lžící odebíráme kousky, které roztáhneme prsty a plníme náplní. Pevně uzavřeme, zakulatíme a klademe na plech vystlaný papírem na pečení. Děláme rozestupy, aby se nám koláče neslepily. Lze dělat i tak, že těsto rozválíme a rádýlkem krájíme na čtverečky, které pak plníme. Do koláčků udělám veprostřed důlek, já to dělala prstem :-)))). Do důlku umístíme povidla, kraje potřeme bílkem, který si rozšleháme s trochou studené vody. Na povidla umístíme drobenku a dáme péci do trouby rozehřáté na 180 st. Pečeme cca 12 minut.
S těstem se moc dobře pracuje a výhodou je, že nemusíme čekat, než nám vykyne. Doporučuji si nejdříve udělat náplň a drobenku, a pak teprve těsto. Plníme čímkoliv, já dělala náplň tvarohovou.
Z tohoto množství je 40 - 5O koláčků, záleží, jak velké je děláme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI