Ingredience: | |||||
listové těsto | 500 g | jablka (kyselejší, šťavnatá - panenská) | 500 g | cukr krupice | 5 lžic |
sůl | malá špetka | skořice | 1 ks | hřebíček | 4 ks |
badyán | kousek | rozinky | dle chuti | šťáva z citronu | dle chuti |
kukuřičný škrob + voda | 1 lžíce | vejce + cukr | 1 ks |
Dostala jsem jablek více, než jsme schopni sníst. I když moje děti jí jablka opravdu hodně, tak jsem musela přemýšlet, jak je spotřebovat rychleji, než začnou hnít.
Na zahradě máme výbornou hrušku, ale její čas bude až později - zatím hrušky měknou jen pomalu. Pokud ale máte dobré zralé hrušky, tak klidně můžete použít i je a to se stejným kořením.
Já jablka neloupu, protože nechci přijít o chuť. Navíc pokud máte krásná červená, tak to navíc i vypadá krásně barevně.
Jablka pořádně omyjte, očistěte a nakrájejte na centimetrové kostičky.
Na pánev si nasypte cukr a nechte rozpustit na karamel. Lehounce osolte a vsypte jablka. Přidejte rozinky podle chuti, celou skořici, hřebíčky a kousek hvězdičky badyánu. Nechte chvíli dusit ve vlastní šťávě a poté dejte cca 1 dcl vody. Duste tak dlouho, aby byla jablka měkká, ale aby se úplně nerozpadla na kaši.
Lžíci kukuřičného škrobu rozmíchejte ve vodě (1 dcl) a nechte chvilku provařit. Dochuťte trochou citrónové šťávy a nechte vychladit.
Zapněte troubu na max (250°C).
Než se nahřeje, tak si rozválejte těsto. Ideální je chlazené, ale výborné zkušenosti mám i s mraženým z Lidlu. Nerozmrazujte ho ale v mikrovlnce! Nechte ho přes noc povolit v lednici. Dobře se s ním pak pracuje.
Těsto si rozpulte a každou polovinu rozválejte na obdélník a ten rozdělte na 6 kousků.
Polovinu každého dílku projeďte mřížkovacím válečkem a zbytek potřete vajíčkem.
Na jednu polovinu dejte dvě lžíce náplně a přehněte pře sebe. Stiskněte prsty, potřete vajíčkem a posypte krupicovým cukrem.
Pečte 15 minut bez horkovzduchu.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI