Těsto: | |||||
hladká mouka | 225 g | moučkový cukr | 35 g | žloutek | 1 ks |
vychlazené máslo | 120 g | voda | 2 lžíce | ||
Náplň: | |||||
očištěná a oloupaná dýně | 500 g | tekutý med | 3 - 5 lžic | mletá skořice | 1 lžička |
směs koření (muškátový oříek, mletý hřebíček, sušený zázvor, mleté nové koření, může být i badyán nebo karadmon) | 1/2 lžičky | smetana | 2 dcl | vejce | 2 ks |
med nebo javorový sirup | dle chuti | ||||
Na ozdobu: | |||||
šlehačka, nebo kysaná smetana | dle chuti | javorový sirup a skořice | dle chuti |
Moc nepeču, ale když už se do toho pustím, tak mám ráda nezvyklé chutě. Dýně k podzimu patří a k dýni zase koření jako je skořice, zázvor, nebo hřebíček. Dýně má navíc jednu dokonalou vlastnost, je to taková mrška kulatá přizpůsobivá. Můžete ji připravit v pikantní podobě, jaké slanou chuťovku a nebo jako sladkou tečku nedělního obědu. Ač se to nezdá, tento koláč je lehký jako vánek, takže se nemusíte obávat, že se po něm odvalíte do kouta a usnete. Naopak, garantuji vám, že si půjdete ještě přidat.
Dýni nakrájejte na kostky, zakapejte medem, tak aby byla každá kostka obalená a dejte do pekáčku. V zakrytém pekáčku pečte při 150 stupních 1 hodinu. Na konci pečení vylijte z dýně vodu, která se uvolní. Zbylou dýni umixujte do hladkého pyré.
Smíchejte všechny suroviny na těsto a vypracujte hladké a pevné těsto (je nesmírně podobné lineckému) Já na těsto používám mixer. Mouku s cukrem a máslem rozmixuji na drobenku, pak přidám žloutek a vodu Těsto je hotové prakticky za minutu.
Hotové těsto namačkejte do koláčové formy. Dno propíchejte a před pečením těsto je potřeba těsto zatížit kuličkami na pečení nebo fazolemi. Pečte cca 20 min při 170 stupních.
Během pečení si udělejte krém. Smetanu s kořením ohřejte v rendlku. Těsně před tím než se začne vařit do smetany zašlehejte dýňové pyré a stáhněte z plotny. Ušlehejte vejce do pěny a postupně do vaječné pěny zašlehejte smetanu s dýní. Podle chuti přislaďte medem nebo javorovým sirupem Hotovou směs nalijte do upečeného korpusu z těsta a dejte opět péct na cca 30 minut.
Hotový koláč zakápněte sirupem nebo medem a posypte skořicí.
Z uvedených surovin připravíte koláč o průměru 27 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI