Ingredience (24 kousků): | |||||
hladká mouka | 140 g | máslo | 90 g | čerstvý sýr typu Philadelphia, Lučina, Goldessa | 70 g |
Náplň: | |||||
pekanové ořechy | 100 g | máslo | 25 g | vejce | 1 ks |
třtinový cukr | 100 g |
Přestože u mě doma jednoznačně vedou ořechy vlašské, občas neodolám a koupím sáček pekanových. Z mého pohledu se chutí ale až tak zásadně neliší. Jsou jen trochu jemnější, měkčí a možná i tučnější. Dobře ladí s javorovým sirupem nebo třtinovým cukrem. Já jsem je použila jako náplň do křehkých košíčků a je to vážně dobrota.
Košíčky jsou rychlé a jednoduché na přípravu, stačit vám na ně bude jen pár surovin. Těsto na košíčky je zcela bez cukru a není třeba ho předpékat, vše se peče najednou i s náplní. Košíčky jsou krásně křehké, zároveň ale měkké. Díky mini velikosti jsou to takové jednohubky přímo k nakousnutí.
Do mísy prosejte mouku, přidejte na kousky pokrájené máslo a sýr. Vypracujte hladké těsto, ručně nebo v robotu, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na mini muffiny (24 otvorů). Použít můžete i formičky na košíky nebo malé tartaletky.
Vychlazené těsto rozdělte na 24 kousků a udělejte z nich kuličky. Kuličku v dlani zmáčkněte do placičky a vmáčkněte do formy, prsty upravte okraje. Takto připravte všechny kousky. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Ořechy nahrubo nasekejte, máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
V misce prošlehejte vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné máslo a nasekané ořechy. Směs dobře promíchejte a rozdělte do připravených košíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 - 25 minut, až jsou hezky do zlatova. Nechte chvilku vychladnout, pak pomocí ostrého nože vyndejte z formy. Jde to dobře, stačí lehce přizvednout, případně oříznout okraje košíčku.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI