Křehké těsto na tartaletky zpět

Ingredience:
hladká mouka1 hrnekmáslo100 gkrupicový cukr3 lžíce
mléko1 - 2 lžícežloutek2 ks
hladká mouka 1 hrnek, máslo 100 g, krupicový cukr 3 lžíce, mléko 1 - 2 lžíce, žloutek 2 ks

Příprava

Křehké těsto není nic nového; hodně lidí ho používá a zná, každý má svůj osvědčený recept. Mrzí mě ale, že jsem vám neukázala fotky, které jsem udělala už téměř před rokem, takže ho tu přeci jen zveřejním.

Dlouho jsem hledala takový recept, který by mi chuťově vyhovoval; přitom to není nic těžkého! Jeden byl příliš sladký, druhý byl zase bez chuti, u třetího nedrželo těsto pohromadě. Nakonec jsem ho díkybohu objevila; suroviny a dané množství jsem převzala z loňského květnového čísla časopisu F.O.O.D. Takže s chutí do toho, z malin na fotkách člověk cítí to pravé léto!

 

Z mouky, cukru, změklého másla a žloutků vytvořte drobenku. Následně ji vypracujte na těsto. Osobně jsem do něj přidala trošičku mléka, aby bylo vláčnější. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte odležet alespoň jednu hodinu v ledničce. 

Formičky na tartaletky nechte vychladit, mezitím vyválejte těsto a vykrájejte z něj co nejvíc koleček (udělejte je trochu větší než 10 cm, aby vám těsto vystačilo do okraje formy). Formičky vyndejte z lednice, vložte do nich připravené těsto (vtlačte ho do okrajů formy a případné těsto navíc odkrojte), propíchejte dno vidličkou a opět dejte na pár minut do lednice. 

A teď přichází důležitá část přípravy; přineste si fazole a pečicí papír! Korpus každé tartaletky překryjte kolečkem pečicího papíru a vsypte na něj fazolky. Díky tomu na korpusu nenajdete bublinky a okraje vám nesklouznou. Vložte do předehřáté trouby (160 až 170 °C) a pečte přibližně 15 minut. Jak se patří dozlatova! Po upečení formičky vyndejte, odstraňte papír i fazole a nechte vychladnout. Tartaletky opatrně vyklepněte z formy a naplňte vybranou směsí: lemon curdem, marmeládou, domácím jogurtem s malinami nebo něčím slaným (v tom případě do těsta samozřejmě nedávejte cukr). 
2014-09-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI