Křehké kakaové těsto: | |||||
hladká mouka | 200 g | kakao | 2 lžíce | cukr krupice | 2 lžíce |
studené máslo | 120 g | ||||
Tvarohová náplň: | |||||
tvaroh v alobalu | 250 g | zakysaná smetana | 150 g | cukr krupice | 50 g |
vanilkový cukr/extrakt | dle chuti | vejce | 1 ks |
Podobný koláč si pamatuji z dětství. Pekli jsme ho doma do velkého plechu a těsto se na koláč strouhalo. Asi proto se mu říkalo "strouhaný". Recept určitě máme v nějaké kuchařce zapsaný, ale já se rozhodla udělat si ho po svém. No po pravdě, měla jsem na něj chuť teď hned a nechtělo se mi čekat, až pojedu k našim a pohrabu se ve starých receptech.
Na rozdíl od strouhání jsem vsadila na drobenkové těsto. Příprava je rychlá a jednoduchá. Protože jsem měla po ruce jen tvaroh v kostce, zjemnila jsem ho zakysanou smetanou. Koláč má intenzivní kakaovou chuť, není příliš sladký a hezky ladí s nakyslým tvarohem. Doporučuji upéct alespoň den předem, aby se krásně rozležel. Čím je starší, tím je totiž lepší a lepší.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem.
Mouku, kakao a cukr promíchejte, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vpracujte drobenku. Můžete jen rukou nebo použít robot. Polovinu směsi nasypte do připravené formy a vmáčkněte do dna. Druhou část odložte stranou.
Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a žloutek prošlehejte do krémova. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. Bílek ušlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do tvarohu. Náplň rovnoměrně rozetřete na koláč a posypte druhou částí kakaové drobenky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40 - 50 minut.
Koláč nechte vychladnout ve formě, servírujte nejlépe následující den. Je to ten typ koláče, který se časem rozleží a čím je starší, tím je lepší.
Z uvedených surovin připravíte koláč o průměru 20 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI