Ingredience na korpus: | |||||
hladká mouka | 230 g | cukr moučka | 20 g | sůl | 1 špetka |
vychlazené máslo na kousky | 125 g | vejce | 1 ks | ||
Náplň: | |||||
hrušky | 5 ks | smetana | 100 ml | žloutky | 4 ks |
cukr krystal | 120 g | vanilkový extrakt | 1 lžička | hladká mouka | 20 g |
plátky mandlí na posypání | 1 hrstka |
Hrušky u nás k podzimu neodmyslitelně patří a přiznám se, že nejradši je mám právě v koláči. Syrové bývají často tvrdé (a prý jsou i hůře stravitelné), pečením krásně změknou a zesládnou. Křehký koláč je tak skvělý způsob, jak si užít jejich jemnou chuť, navíc v kombinaci se smetanovým krémem. Ten můžete ochutit vanilkou, já jsem poprvé vyzkoušela tonka fazoli. Je to poměrně exotická surovina, kterou zatím v supermarketu neseženete, mít ho ale bude každý větší e-shop s kořením. Na internetu jsem si našla, že tonka fazole/bob chutná a voní po vanilce, mandlích, karamelu a rumu, někdy se jí také říká mexická vanilka. Byla jsem tedy velmi zvědavá, jak bude krém chutnat. Nemůžu říct, že bych rozeznala všechny chutě a vůně uvedené výše, ale krém byl opravdu voňavý a lahodný, nejvíce jsem v něm cítila právě vanilku.
K pečení: kulatá forma o průměru 25 cm. Malých hrušek budete potřebovat možná více, plátky ve formě by měly tvořit ideálně 4 vrstvy.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI