Korpus (rozevírací forma o průměru 20cm): | |||||
hladká mouka | 400 g | cukr moučka | 50 g | studené máslo | 200 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička | ledová voda | 60 ml | ||
Karamel: | |||||
cukr krystal | 250 g | voda | 100 ml | smetana na šlehání | 200 ml |
mletá skořice | 1 lžička | vanilkový extrakt | 1 lžička | velké hrušky, oloupané a nakrájené na kostičky | 4 ks |
hladká mouka | 30 g | ||||
Drobenka: | |||||
hladká mouka | 100 g | cukr krystal | 90 g | studené máslo | 80 g |
vlašské ořechy | 70 g |
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo pokrájené na kostičky a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vanilkový extrakt a postupně i vodu a ještě krátce promixujeme. Nakonec rukama vypracujeme hutné nelepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do fólie a dáme vychladit zhruba na hodinu do lednice.
Mezitím si nachystáme hruškovou náplň. Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Mícháme, aby se cukr rozpustil. Jakmile sirup začne bublat, přestaneme míchat, jen občas kontrolujeme barvu. Voda se bude postupně odpařovat a sirup karamelizovat. Trvá to poměrně dlouho, určitě tak deset minut, takže buďte trpěliví.
Jakmile sirup začne zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporáku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš, zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Přimícháme skořici a vanilku, ovšem dále už nevaříme. Necháme lehce zchladnout a vmícháme hrušky.
Na drobenku v mixéru se sekacími noži nasekáme ořechy nadrobno (já jsem si polovinu ořechů rozmixovala najemno a polovinu nechala nahrubo, aby drobenka pěkně křupala), přidáme ostatní ingredience a krátce promixujeme. Nebo vše smícháme ručně.
Troubu předehřejeme na 200°C. Na pomoučněném vále vyválíme těsto na plát odpovídající rozměru formy (průměr dna + boky). Opatrně ho přeneseme do formy, přitiskneme na dno a boky formy. Dno propícháme vidličkou, nalijeme na něj hruškovou náplň. Přečnívající okraje těsta odřízneme, případně z nich vykrájíme drobné tvary na dozdobení koláče. Náplň posypeme drobenkou.
Koláč pečeme 20 minut na 200 °C, poté teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 40 minut, až drobenka zezlátne. Jestliže během pečení zlátne příliš rychle, přikryjeme koláč alobalem. Nakonec ho necháme vychladit, aby náplň ztuhla.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Inspirace: Apetit magazín (listopad 2013)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI