Těsto: | |||||
špaldová mouka typ 630 Lidl | 180 g | máslo | 120 g | cukr moučka | 50 g |
žloutek | 1 ks | ||||
Náplň: | |||||
mascarpone | 200 g | tvaroh | 250 g | cukr moučka | 50 g |
vanilkový lusk | 1 ks | pomeranč | 1/2 ks | vejce | 1 ks |
bílek | 1 ks | větší jahody | 5 ks | bílý chřest | 4 ks |
máta | snítka | cukr krystal | 2 lžíce |
Dnešní bolestné pro tatínka, který včera při cyklo-závodu havaroval a zároveň obalovač nervů pro mě, protože je to vážně občas s těmi třemi chlapy dost náročné - což mi určitě potvrdí nejedna manželka sportovce a maminka raubířů mužského pohlaví.
Recept na těsto jsem si vypůjčila od Mámy v kuchyni a jejího úžasného špaldového koláče.
Náplní mě zase naopak inspirovali Kluci v akci.
Těsto si připravíme smícháním povoleného másla, cukru, žloutku a mouky. Necháme cca 1/2 hodinky odpočnout v lednici. Chřest si oloupeme a uvaříme cca 7 minut ve cukrové vodě s mátou. Scedíme a necháme vychladnout. Dortovou formu (24 cm) si vyložíme pečícím papírem a z odleženého těsta vyválíme větší placku, kterou vložíme do formy tak, aby okraje cca 2 cm přesahovali do stran. Je možné i rovnou namačkat těsto do formy. Dno těsta propícháme vidličkou a pečeme v rozpálené troubě na 170 stupňů 5 minut. Náplň si vytvoříme smícháním mascarpone s tvarohem, cukrem, vyškrabaným vanilkovým luskem, šťávou z půlky pomeranče, vajíčka a bílku. Vzniklý krém nalijeme na horké těsto, poklademe rozkrájené jahody a chřest. Pečeme zhruba 30 minut. Necháme zcela vychladit a uchováme koláč v chladu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI